2K lak

Blog Our World

2K lak voor betere resultaten en mooiere afwerking

Verf voor een auto moet bestand zijn tegen weersinvloeden en bepaalde chemicaliën. Auto’s zijn dag en nacht in de open lucht en autolak moet daarom ook genoeg hardheid hebben om tegen slijtage te kunnen. Tegenwoordig wordt vooral met 1K en 2K lak gewerkt, omdat die uitstekende bescherming bieden.

 

Naast bescherming speelt de esthetiek natuurlijk een belangrijke rol. De kleuren, texturen en afwerkingen van autolak zijn essentieel. Verf dat op een auto wordt aangebracht moet opvallen door zijn kwaliteit. Er is een grote verscheidenheid aan autolak, geclassificeerd volgens de samenstelling, de wijze van aanbrengen en de droogtijd. Kijken we onder andere naar de droogtijd, dan onderscheiden we twee typen: 1K autolak en 2K autolak.

 

1K lakken of monoverven

 

1K autolak wordt ook wel mono- of 1-component verf genoemd. Het zijn producten die drogen door verdamping van oplosmiddelen. 1K-verven bevatten een hoog gehalte aan oplosmiddelen. Daardoor blijven de moleculen waaruit de hars bestaat gescheiden en in vloeibare toestand.

 

Eenmaal aangebracht, bevordert de dunne laag verf de verdamping van oplosmiddelen in contact met de atmosfeer. Dat vergemakkelijkt de vereniging van de moleculen waaruit de hars bestaat, waardoor de verf stolt.

 

Kenmerken van 1k lakken

 

1K-verven onderscheiden zich door hun droogsnelheid. Het verdampingsproces van het oplosmiddel is erg snel. Daardoor is volledige droging mogelijk bij kamertemperatuur tussen 30 minuten en 1 uur voor normale laagdiktes. De levensduur van dit type verf is erg lang als de container goed hermetisch blijft om te voorkomen dat de oplosmiddelen verdampen.

 

Laagdiktes die bereikt worden met 1K-verven zijn ongeveer 15µ na verdamping van de oplosmiddelen. Dit komt door de hoge concentratie vluchtige componenten (oplosmiddelen) in de verf, die kunnen oplopen tot 50% van het totale gehalte. Die verdwijnen tijdens het drogen in de atmosfeer, waardoor een verflaag achterblijft die veel minder dik is.

 

Dit houdt in dat bij het werken met 1K-lakken het aanbrengen van een groter aantal lagen noodzakelijk is om aanvaardbare laagdikten (rond de 70µ) te bereiken die voldoende bescherming of glans bieden.

 

Het is goed om te bedenken dat bij een verf die droogt door een simpele verdamping van het oplosmiddel het bindingsproces van de harsmoleculen omkeerbaar kan zijn, bijvoorbeeld bij blootstelling aan chemische middelen zoals benzine of andere aardoliederivaten. Langdurige blootstelling aan deze chemicaliën kan er dus voor zorgen dat de 1K-verflaag zachter wordt.

 

2K lakken of tweecomponentenlakken

 

2K lakken of tweecomponentenverven zijn die verven die drogen door een chemische reactie tussen twee verbindingen. Deze chemische reactie vindt plaats wanneer ze met elkaar worden gemengd. De componenten van dit type product zijn de verf zelf en een verharder of katalysator.

 

Beide producten worden apart opgeslagen en pas vlak voor het aanbrengen van de verf in de juiste verhouding gemengd. De chemische reactie tussen beide producten veroorzaakt een verknoping van de monomeren waaruit ze zijn samengesteld en geeft de verflaag na droging een grote weerstand en hardheid.

 

Kenmerken van 2K lakken

 

2K lakken drogen langzamer dan 1K-verven. Het proces kan bij kamertemperatuur enkele dagen duren voordat het volledig is uitgehard. Het droogproces kan echter worden versneld door het geverfde oppervlak bloot te stellen aan een warmtebron. Zodra de twee componenten van de 2K lak gemengd zijn, is de gebruiksduur van het mengsel beperkt. Afhankelijk van het product kan de verwerkingstijd van het mengsel een tot enkele uren bedragen.

 

De laagdiktes die met 2K lakken worden bereikt, zijn veel hoger. Het gehalte aan vluchtige componenten (verdunners) van deze verven is namelijk veel lager. Tijdens het drogen van deze lak verdampen alleen de verdunners die dienen om de viscositeit van het product aan te passen, waardoor het volumeverlies van de eenmaal gedroogd verflaag veel minder is.

 

Elke laag 2K-verf heeft een dikte van ongeveer 35 µ. Dit betekent dat met slechts anderhalve laag of twee lagen van dit type verf voldoende diktes van 60 tot 70 µ worden bereikt. 2K-lakken onderscheiden zich door hun grote hardheid en weerstand tegen chemische middelen, waardoor ze na het uithardingsproces minder gevoelig zijn voor oplosmiddelen.

 

Waarom kiezen voor 2K autolak

 

Wie op zoek is naar een snelle droging en eenvoudige productvoorbereiding, kan baat hebben bij een 1K-verf. Houd er in dit geval wel rekening mee dat de laagdiktes dunner zijn en er een groter aantal lagen nodig is. De weerstand van een 1K-lak is namelijk lager in vergelijking met 2K-lakken. Een 1K-lak is zeker interessant om te gebruiken als een onderlak, zoals een primer.

 

Als je op zoek bent naar een product met grote weerstand, stabiliteit, hardheid en glans, dan zijn 2K lakken zonder meer de beste optie. Daarnaast besparen we tijd bij het aanbrengen van dit type verf en de hoeveelheid menskracht die nodig is om het werk te doen. De 2K-lakken zijn het meest interessant voor enkellaagse emails en vernissen, hoewel deze ook veel meer stabiliteit biedt voor primers.

 

2K lak ook meest geschikt voor motoren

 

Voor automotoren zijn 2K-lakken ook het meest geschikt. Dit zijn de kenmerken die het ideaal maken voor dergelijke toepassingen:

 

 • Temperatuurbestendigheid tot 150ºC. U hoeft zich geen zorgen te maken over de weerstand van de verf en de kleur bij de gemiddelde normale temperatuur van een motor (tussen 80 en 110ºC);

 

 • Directe hechting op aluminium, ijzer of staal. Het is niet nodig een primer aan te brengen, maar goed schoonmaken en ontvetten is wel noodzakelijk.

 

 • Hoge weerstand tegen slijtage, krassen, vocht en chemische middelen, aangezien het een professionele tweecomponenten lak is.

 

2K-autolakken hebben veel meer voordelen. U kiest uw eigen favoriete kleur voor uw voertuig of motor, aangezien er meer dan 1.500 effen kleuren beschikbaar zijn. Ook bij de afwerking hebt u volop keuze: mat, glanzend of satijn.

 

Aanbrengen 2k autolak vereist goede voorbereiding

 

Voordat 2K lak kan worden aangebracht, is een goede voorbereiding vereist. Dit zijn de belangrijkste stappen.

 

Stap 1: De verfcode controleren

De lakcode in de auto moet overeenkomen met de lakcode die op het voertuig moet worden gespoten. Bij auto’s van Audi of Volkswagen staat de code op een sticker in de kofferbak. Bij andere auto’s is vaak de code in het onderhoudsboekje gestempeld.

 

Stap 2: Noodzakelijk gereedschap

Met de kleurcode kunt u de juiste kleur van de basislaag kopen. Daarnaast zijn enkele gereedschappen onmisbaar, zoals een spuitvernis om de basiskleur op te doen, spuitprimer in de kleur wit of grijs, 2k blanke lak en schuurpapier op waterbasis.

 

Stap 3: Oppervlaktevoorbereiding

De eerste fase van het werk bestaat uit het matteren van het oppervlak met papier op waterbasis. Na grondig matteren wordt een tot twee lagen spuitprimer aangebracht. Dit element moet minimaal 5 minuten staan om het voorbereide oppervlak te laten drogen.

 

Stap 4: Basis aanbrengen

Nadat de primer is opgedroogd, wordt deze afgeveegd met schuurpapier. Hierdoor ontstaat een glad, mat oppervlak. Het gematteerde element wordt stevig vastgezet en maximaal drie lagen basislak worden in een vloeiende, gelijkmatige beweging aangebracht. Spuitvernis met het juiste mondstuk maakt het mogelijk om het element gelijkmatig te bedekken.

 

Stap 5: Blanke lak

Nadat de basislak droog is, is het tijd voor de blanke lak. De bus met de blanke lak moet iets verder worden gehouden dan bij de basislak. Met een vloeiende beweging worden twee tot drie lagen 2k blanke lak aangebracht. De eerste laag dient erg dun te zijn.

 

Nieuwe technologie 2K blanke lak is tijdbesparend

 

Voor professionals is het met de hand voorbereiden van tweecomponenten blanke lakken een routine die dagelijks kostbare tijd kost, waarbij fouten kunnen worden gemaakt. Met de nieuwste technologieën die worden gebruikt voor het aanbrengen van 2K blanke lak is dit echter te voorkomen.

 

De gewenste blanke lak is binnen enkele seconden klaar om te lakken, gewoon door op de knop drukken, de capsule te schudden en in een spuitpistool te schroeven. Hierdoor is het niet nodig om de blanke lak en verharder met de hand te mengen. Zoals gebruikelijk kan de professional direct beginnen om met zijn spuitpistool de lak op het voertuig aan te brengen. Met de 2K blanke lakcapsule is snel en betrouwbaar een hoogglansafwerking te bereiken.

 

Er zijn systemen die de bereiding van 2K blanke lak vergemakkelijken, onder meer door het volledige mengproces in één capsule te combineren. De capsule bevat een blanke lak en een verharder, nauwkeurig gedoseerd in twee kamers. Met een druk op de knop vloeien de componenten in elkaar over. De coating is klaar wanneer het nodig is, zodat de schilder zich volledig kan concentreren op wat echt telt: een onberispelijke afwerking waar klanten blij mee zijn!

 

Autolak ook als 2K spuitbus

 

Als we denken aan spuitbussen, dan is een van de eerste beelden die in ons opkomt spuitverf. Dit is zelfs een van de industrieën die het meest heeft geprofiteerd van aerosolverpakkingen. Het gebruik van spuitverf maakt de bediening eenvoudiger en efficiënter. Andere voordelen zijn het vermogen om hoge temperaturen te weerstaan, praktisch elke plaats te bereiken en niet te spetteren.

 

Voordelen spuitbus voor thuisgebruik

 

Spuitbussen worden ook thuis gebruikt, omdat ze een veelzijdig element zijn, snel en gemakkelijk te gebruiken. Met spuitverven kunnen we uiteenlopende elementen nieuw leven inblazen, zoals een fiets, decoratieve voorwerpen, meubels en vele andere dingen waarvan we dachten dat ze nergens meer voor dienden.

 

Spuitverf is zeker ook goed te gebruiken voor auto’s. Spuitverf spat niet, in tegenstelling tot kwasten en rollers. Dankzij de ongelooflijke diversificatie van de aerosolmarkt is het vandaag de dag mogelijk om verven te vinden voor verschillende oppervlakken en bestand tegen hoge temperaturen.

 

2K-lakken ook verkrijgbaar als spuitapplicatie

 

2K-autoverf is ook beschikbaar als spuitapplicatie. Bij het gebruiken van een 2K spuitbus moet het mengsel van verf + katalysator worden gemengd met auto-oplosmiddel voordat het wordt aangebracht in de juiste verhouding.

 

Verven met een 2K spuitbus geeft hoge resultaten:

 • Met 1 liter verf kunt u een oppervlakte van ca. 10 m2 bestrijken.
 • Met 500 ml verf kunt u een oppervlakte van ca. 5 m2 bestrijken.
 • Met 200 ml verf kunt u een oppervlakte van ca. 2 m2 bestrijken.

 

Voordelen 2K-lak in spuitbus

 

Doseercapaciteit

De spray doseert de af te geven hoeveelheid optimaal, waardoor er bespaard kan worden op het gebruik van het product en er voldoende werking is. Een betere controle op de dosering helpt besparen op het product en de gezondheid.

 

Gemak

Een spuitbus heeft een gemakkelijke en eenvoudige bediening. De eenvoud in het gebruik zorgt ervoor dat het een veelgebruikt product is.

 

Milieu

De aerosolindustrie heeft de afgelopen decennia een uitgebreide omschakeling en aanzienlijke investeringen ondergaan om te voldoen aan de strenge milieu- en atmosferische beschermingseisen. Gedurende de tweede helft van de vorige eeuw was er een uitgebreid debat over het schadelijke potentieel van aërosolen voor het milieu en de langetermijnperspectieven, waarbij zelfs de vernietiging van de ozonlaag werd voorspeld als gevolg van het overmatige gebruik ervan. Veel aerosolproducten zijn vandaag de dag niet meer schadelijk voor het milieu.

 

Verscheidenheid

Het zijn zeer veelzijdige producten, die voor oneindig veel verschillende dingen gebruikt kunnen worden. Ze zijn verkrijgbaar in alle maten, kleuren en afwerkingen.

 

Veiligheid

Van alle mythen over spuitbussen, is een van de meest populaire dat ze onveilig zijn omdat ze op elk moment kunnen ontploffen. Maar spuitbussen zijn hermetisch afgesloten, de inhoud kan niet lekken en ze doorlopen meerdere kwaliteitscontroles.

 

Tips bij het werken met 2K lakken

 

2K-lakken hebben bijzonder veel voordelen en zijn doorgaans veilig om mee te werken. Toch is het goed om – net zoals bij alle andere werkzaamheden en producten – de veiligheidsregels in acht te houden. We geven daarom enkele tips mee.

 

Tip 1: Houd de temperatuur goed in de gaten

2K-verf is niet geschikt voor het schilderen van onderdelen die warmer worden dan 150ºC. Denk maar aan onderdelen die te maken hebben met de uitlaatpijp of het uitlaatspruitstuk van de motor. Gebruik in deze gevallen liever een antikalkverf.

 

Tip 2: Schakel professionals in bij moeilijke klusjes

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij 2K lakken is dat de katalysatoren isocyanaten bevatten. Dit zijn zeer gevaarlijke stoffen voor ons lichaam. Hoewel 1K-verven ook niet goed zijn voor onze gezondheid en we de nodige persoonlijke beschermingsmaatregelen moeten nemen, is het goed om nóg voorzichtiger om te gaan met 2K-verven. Het uitvoeren van dergelijke werkzaamheden laten we daarom het beste over aan professionals.

 

  Offerte

  Vraag hieronder uw offerte aan:

  Volgende