kras op uitgeleende auto

Blog Our World

Auto uitgeleend en met schade teruggekregen: wat nu?

Bij uw autoverzekeraar kunt u aangeven dat u hoofdbestuurder van uw auto bent. U kunt daarnaast aangeven of er nog andere bestuurders zijn en wie dit zijn. Toch kan het voorkomen dat u de auto eens uitleent aan iemand die bij de verzekeraar niet bekend is. Dit is toegestaan, zolang het incidenteel voorkomt. Maar hoe zit het dan wanneer u de auto met schade terugkrijgt?

De schade verhalen

Heeft u de auto uitgeleend aan iemand die goed verzekerd is? Dan kunt u de schade op deze persoon verhalen. U dient het schadeherstel wel eerst zelf te betalen wanneer u niet allrisk verzekerd bent. Op een later moment ontvangt u de gemaakte kosten dan terug via de verzekering van de persoon die de schade veroorzaakt heeft. Dit is de situatie wanneer er uitsluitend schade aan uw auto is ontstaan. Is er ook schade aan een andere partij veroorzaakt? Dan moet de schade van deze partij worden vergoed vanuit uw verzekering wanneer de auto allrisk verzekerd is. Dit zorgt ervoor dat uw schadevrije jaren omlaag gaan, waardoor de premie in de meeste gevallen zal worden verhoogd.

Wat als de auto niet allrisk verzekerd is?

Lang niet alle voertuigen zijn allrisk verzekerd. Heeft u een WA-verzekering of een WA beperkt casco verzekering? Dan zal de autoverzekering niets uitkeren wanneer u alleen zelf schade heeft. Er is dan sprake van zogenaamde schuldschade. Kunt u de schade niet op de schuldige verhalen, dus op de persoon aan wie u de auto heeft uitgeleend, dan moet u zelf de schadekosten betalen. Als er ook schade aan een andere partij is, dan wordt deze schade vergoed door uw autoverzekering. Ook in dit geval gaat het aantal schadevrije jaren omlaag en de premie van de verzekering omhoog.

Aansprakelijkheidsverzekering keert niet uit

Veel mensen die de auto uitlenen aan iemand vragen of deze persoon een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Hiermee denken zij dat eventuele schade vanuit deze verzekering vergoed kan worden. In de praktijk is dit niet het geval. De aansprakelijkheidsverzekering dekt namelijk geen schade aan motorvoertuigen. Leent u de auto uit? Dan moet de persoon verzekerd zijn tegen het aanbrengen van schade aan het voertuig van iemand anders.

Schade vakkundig laten herstellen

Het is natuurlijk erg vervelend wanneer u te maken krijgt met schade, zeker wanneer de schade buiten uw schuld ontstaan is. Toch is het wel belangrijk om de schade zo snel mogelijk te laten herstellen. Hiervoor kunt u natuurlijk altijd bij Autolakherstel.nl terecht. U kunt eenvoudig online een vrijblijvende offerte aanvragen of vrijblijvend contact met ons opnemen.

    Offerte

    Vraag hieronder uw offerte aan:

    Volgende