Auto waxen

Blog Our World

Auto Waxen als een Pro: Voorkom Lakschade en Bescherm uw Voertuig

Waarom zou u de tijd en moeite nemen om uw auto te waxen? Dat is precies de vraag die we in deze blogpost zullen beantwoorden.

Van de voordelen van het regelmatig waxen van uw auto tot het verschil tussen polijsten en waxen, deze blogpost zit boordevol nuttige informatie. We gaan dieper in op hoe vaak u uw auto zou moeten waxen, hoe u dat zelf kunt doen en waarom het soms beter is om dit aan professionals over te laten. Daarnaast geven we u praktische tips om lakschade te voorkomen en hoe u uw auto het beste kunt beschermen.

We gaan zelfs nog een stapje verder door te praten over de verschillende soorten autowax op de markt en hoe u de beste voor uw voertuig kunt kiezen. Bovendien krijgt u inzicht in de kosten van auto waxen, zowel voor doe-het-zelvers als voor professionele diensten.

Of u nu een doorgewinterde auto-eigenaar bent of net uw eerste voertuig hebt gekocht, deze blogpost Auto Waxen als een Pro zult u helpen uw auto er op zijn best uit te laten zien en te beschermen tegen de elementen. Dus laten we aan de slag gaan en duiken in de wereld van auto waxen!

 

Wat is Auto Waxen?

Auto waxen is een essentiële stap in het onderhoud van uw voertuig die helpt om de levensduur van uw autolak te verlengen en het uiterlijk te verbeteren. Maar wat betekent het precies om uw auto te waxen?

Het proces van auto waxen omvat het aanbrengen van een dunne laag wax op de lak van uw auto. Deze waxlaag dient als een beschermende barrière tegen schadelijke elementen zoals UV-stralen, vuil, zand, zout, en vogelpoep die de lak kunnen beschadigen of vervagen. Het helpt ook om de auto een mooie, glanzende uitstraling te geven.

Het kiezen van de juiste autowax kan een verschil maken in de kwaliteit en duurzaamheid van de bescherming. Er zijn verschillende soorten autowax op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Deze omvatten natuurlijke carnaubawax, synthetische wax, en hybride waxproducten.

Carnaubawax, gemaakt van de bladeren van de Braziliaanse palm, is geliefd om zijn rijke, diepe glans en natuurlijke bescherming. Het is vaak de keuze van auto-enthousiastelingen en wordt beschouwd als de beste autowax als het gaat om esthetiek.

Synthetische wax, ook wel bekend als paint sealants, bieden een langere beschermingsduur en zijn gemakkelijker aan te brengen. Ze bieden wellicht niet dezelfde diepe glans als carnaubawax, maar ze zijn zeer effectief in het beschermen van uw lak tegen de elementen.

Hybride waxen proberen het beste van beide werelden te bieden, met zowel natuurlijke als synthetische componenten. Ze zijn ontworpen om een hoogglans afwerking te geven die vergelijkbaar is met carnaubawax, terwijl ze de duurzame bescherming bieden van een synthetische wax.

Het kiezen van de juiste wax hangt af van uw specifieke behoeften en voorkeuren, maar het belangrijkste is dat regelmatig waxen van uw auto helpt om de lak te beschermen en te behouden.

 

Voordelen van Auto Waxen

Het waxen van uw auto is een essentieel onderdeel van het onderhoud dat niet over het hoofd gezien mag worden. Auto waxen biedt niet alleen esthetische voordelen, zoals een glanzende finish die uw voertuig er gloednieuw laat uitzien, maar biedt ook praktische voordelen. Hier zijn enkele redenen waarom auto waxen zo cruciaal is:

Bescherming van de autolak en voorkomt lakschade: De primaire functie van auto waxen is om de laklaag van uw voertuig te beschermen. De wax vormt een barrière tegen schadelijke elementen zoals zout, vuil, vogelpoep, insecten, en UV-stralen die de lak kunnen aantasten. Door regelmatig uw auto te waxen, kunt u ervoor zorgen dat uw laklaag intact blijft en minder vatbaar is voor krassen en vervaging.

Verbeterde esthetiek: Wax geeft uw auto een glanzende, natte uitstraling die de oorspronkelijke glans van de laklaag benadrukt. Het maakt oppervlaktekrassen minder zichtbaar en geeft uw auto een aantrekkelijke, goed onderhouden look.

Eenvoudiger schoonmaken: De gladde, waterafstotende laag die wax achterlaat op uw auto maakt het schoonmaken eenvoudiger. Vuil en modder hebben minder kans om zich te hechten aan de laklaag, en waterdruppels rollen gemakkelijk van de auto af, waardoor watermerken verminderd worden.

Bescherming tegen oxidatie en roest: Omdat wax een beschermende laag biedt, helpt het om oxidatie van de laklaag te voorkomen, wat kan leiden tot roest. Dit is vooral belangrijk als uw auto vaak wordt blootgesteld aan de zon of zoute lucht.

Behoud van de auto waarde: Door uw auto in uitstekende conditie te houden, inclusief een onberispelijke lak, helpt u de wederverkoopwaarde van uw voertuig te behouden.

 

Polijsten versus Waxen

Het onderhoud van uw auto omvat verschillende stappen, waarvan polijsten en waxen twee van de belangrijkste zijn. Hoewel ze soms door elkaar worden gehaald, hebben ze elk een unieke functie en werken ze samen om uw auto er op zijn best uit te laten zien en de lak te beschermen. Maar wat is het verschil tussen deze twee processen en hoe werken ze samen?

Polijsten is een proces dat wordt gebruikt om kleine onvolkomenheden in de lak van uw auto te corrigeren. Dit kan variëren van oppervlakkige krasjes en swirls tot oxidatie en etssporen van vogelpoep of insecten. Het polijsten van uw auto omvat het gebruik van een licht abrasief product om een dun laagje van de lak te verwijderen en zo een glad, onberispelijk oppervlak te creëren.

Het doel van polijsten is het herstellen van de glans en reflectie van de autolak door de onvolkomenheden te verwijderen die licht verstrooien. Het resultaat is een hoogglanzend, glad oppervlak dat klaar is voor de volgende stap in het proces: het waxen.

Het is belangrijk op te merken dat polijsten en waxen complementaire processen zijn en het best samen worden gebruikt. Polijsten zonder daarna te waxen kan de lak van uw auto kwetsbaar maken voor schade, omdat het geen beschermende laag heeft. Anderzijds heeft waxen op een ongepolijst oppervlak met onvolkomenheden weinig zin, omdat de wax deze onvolkomenheden zou verzegelen, waardoor ze permanent worden.

Vandaar dat veel professionals en liefhebbers ervoor kiezen om hun auto te laten polijsten en waxen door deskundige specialisten. Dit garandeert dat beide processen correct en met de juiste producten worden uitgevoerd, wat resulteert in een stralende en goed beschermde auto.

 

Hoe Vaak Moet u u Auto Waxen?

De frequentie waarmee u uw auto moet waxen, hangt af van verschillende factoren, waaronder het type wax dat u gebruikt, uw locatie, de weersomstandigheden, lak type, en hoe vaak en waar u uw auto parkeert. Over het algemeen wordt aanbevolen om uw auto minstens tweemaal per jaar te waxen, idealiter bij de wisseling van de seizoenen in de lente en de herfst. 

 

De Stappen van Zelf u Auto Waxen

Zelf u auto waxen kan een bevredigend proces zijn dat u een gevoel van trots geeft elke keer als u naar u glanzende, goed onderhouden voertuig kijkt. Hier is een stapsgewijze handleiding voor het zelf waxen van uw auto:

Stap 1 Voorbereiden 

Zorg ervoor dat u auto in de schaduw staat en het oppervlak koel aanvoelt voordat u begint met waxen. Zorg er ook voor dat u de nodige materialen bij de hand hebt, waaronder een hoogwaardige autowax, een schone, droge doek of applicator pad, en microvezeldoeken.

Sap 2 Reinigen 

Voordat u de wax aanbrengt, moet u auto grondig worden gewassen en gedroogd om vuil en gruis te verwijderen dat krassen op de lak kan veroorzaken tijdens het waxen. Het liefste dus zelfs polijsten. 

Stap 3 Aanbrengen van de wax 

Doe een kleine hoeveelheid wax op u doek of applicator pad en breng het aan in een cirkelvormige beweging, werkend op één sectie van uw auto per keer. Gebruik een dunne, gelijkmatige laag om strepen en vlekken te voorkomen.

Stap 4 Laat de wax drogen 

Wacht tot de wax opdroogt. Dit duurt meestal ongeveer 10 minuten tot een uur, maar dit kan variëren afhankelijk van het type wax en de omgevingstemperatuur. De wax is klaar om uitgepoetst te worden als deze een waas vormt en droog aanvoelt.

Stap 5 Uitpoetsen 

Gebruik een schone microvezeldoek om de wax voorzichtig weg te poetsen, met behulp van cirkelvormige bewegingen. Draai de doek regelmatig om om een schone zijde te gebruiken.

Stap 6 Inspecteer uw werk 

Neem een stap terug en bekijk u werk. Zorg ervoor dat u alle resten wax hebt verwijderd. U kunt eventueel nog een tweede laag aanbrengen voor extra bescherming en glans.

 

Toch een vervelende kras gevonden? Ontdek hoe Autolakherstel.nl professionele oplossingen biedt voor lakschade. Laat onze experts het voor u wegwerken en herstel de glans van uw auto vandaag nog!

 

6 Tips voor het Waxen van uw Auto

 • Kies de juiste wax: Niet alle wax is gelijk. Zoek naar de beste wax voor uw auto die past bij uw behoeften en u budget. Carnaubawax biedt bijvoorbeeld de beste glans, terwijl synthetische wax langer meegaat.
 • Breng een extreem dunne laag wax aan: Minder is meer als het gaat om auto waxen. Het aanbrengen van een extreem dunne waxlaag zorgt voor een betere afwerking en maakt het gemakkelijker om de wax te poetsen nadat deze is opgedroogd.
 • Laat de wax niet te lang drogen: Hoewel het belangrijk is om de wax te laten drogen, kan het laten zitten van opgedroogde wax voor een te lange tijd het moeilijker maken om deze te verwijderen en kan het strepen veroorzaken.
 • Gebruik microvezeldoeken voor het poetsen: Microvezeldoeken zijn zacht en zullen de lak van uw auto niet beschadigen bij het verwijderen van de wax.
 • Werk in de schaduw: De zon kan ervoor zorgen dat de wax te snel droogt, wat kan leiden tot strepen en vlekken. Werk daarom bij voorkeur in de schaduw en zorg ervoor dat de auto koel is voordat u begint met waxen.
 • Wax na het wassen en drogen: Wax nooit een vuile auto. Vuil en gruis kunnen krassen op de lak veroorzaken tijdens het waxproces. Was en droog u auto grondig voordat u begint met waxen.

Met deze tips en een beetje geduld, kun u ervoor zorgen dat u auto er altijd op zijn best uitziet en beschermd is tegen de elementen.

 

Kosten van Auto Waxen

De gemiddelde kosten van het waxen van een auto variëren van €50 tot €200, afhankelijk van de grootte van de auto, het type wax en de locatie van de auto specialist.

Hier zijn enkele factoren die de kosten van het waxen van een auto kunnen beïnvloeden:

 • Grootte van de auto: Grotere auto’s kosten meer om te waxen dan kleinere auto’s.
 • Type wax: Er zijn verschillende soorten wax beschikbaar, elk met zijn eigen prijskaartje. Standaard wax is de betaalbaarste optie, terwijl harde wax de duurste optie is.
 • Locatie van de auto specialist: De kosten van het waxen van een auto kunnen variëren afhankelijk van de locatie van de auto specialist. In grote steden zoals Amsterdam zijn auto specialisten over het algemeen duurder dan in dorpen.

 

Conclusie

Auto waxen is van essentieel belang om lakschade te voorkomen en je voertuig te beschermen. Het creëert een beschermende laag tegen vuil, stof, vogelpoep en andere verontreinigingen, waardoor je auto er langer glanzend en nieuw uitziet. Bovendien beschermt het tegen oxidatie en vervaging, vooral bij blootstelling aan zonlicht en extreme weersomstandigheden.

Om je auto op de juiste manier te waxen, volg je een zorgvuldige aanpak. Begin met een grondige reiniging om krassen te voorkomen, kies de juiste wax voor je autolak en breng deze gelijkmatig aan met de juiste applicators of microvezeldoeken. Houd de aanbevolen droogtijd in de gaten en onderhoud de waxlaag regelmatig om de bescherming te behouden.

  Offerte

  Vraag hieronder uw offerte aan:

  Volgende