bumperreparatie

Blog Our World

Alles over autoschade, van voorkomen tot repareren

U kent het wel.

Net boodschappen gedaan en bij terugkomst merken dat de bestuurder van de auto naast u even niet goed heeft opgelet bij het openen van het portier. Of bij slecht zicht inparkeren en dan net dat ene paaltje missen.

Dit valt in het niet bij ongelukken met schade en persoonlijk letsel als gevolg. Toch is het erg vervelend om autoschade te hebben. Het is niet fraai om te zien en vermindert de inruilwaarde van de auto, wat soms een flinke financiële tegenvaller kan betekenen. En als u de schade niet op tijd repareert kan het leiden tot nog meer schade en nog hogere rekeningen.

Lees verder als u alles wilt weten over schade aan uw auto. Aan bod komen tips om te voorkomen dat u schade rijdt en informatie over het zelf herstellen van kleine beschadigingen. Ook gaan we dieper in op waar op gelet moet worden bij autoschade laten herstellen en behandelen we de belangrijkste zaken omtrent verzekeringen en de gemiddelde kosten.

Hoe kan autoschade voorkomen worden?

Bijna iedereen krijgt wel een keer te maken met schade aan de auto. Autoschade voorkomen is dus lastig, maar er zijn dingen die u kunt doen om de kans op schade zo klein mogelijk te houden.

 

Verantwoord onderweg

Stap goed uitgerust de auto in, neem voldoende pauze bij lange ritten en doe het rustig aan. Safety first!

 

Onderhoud

Preventief onderhoud van vitale onderdelen zoals remmen, koplampen en banden kunnen de kans op ongelukken en schade verkleinen. Voorkom narigheid door een jaarlijkse controle van de auto.

 

Houd de auto schoon

Veel lakschade kan worden vermeden door de auto goed te schoon te houden.

Was de auto een paar keer per maand en probeer dingen als insecten en vogelpoep meteen op te ruimen. Gebruik bij het wassen de juiste materialen, geen schurende schoonmaakmiddelen maar een goede shampoo, verschillende sponzen voor body en wielen en voor het drogen een microvezeldoek.

Vergeet ook het interieur niet.

 

Let op waar u parkeert

Veel autoschade ontstaat tijdens het parkeren. Een paar tips:

 • Parkeer zo veel mogelijk recht en netjes in. Door achteruit in te parkeren heeft u bij het wegrijden meer zicht en controle.
 • Zoek een plek die breed genoeg is voor uw auto en vermijd parkeren naast pilaren en muren. Houd voldoende ruimte tussen uw auto en de auto naast u. Vermijd parkeren onder bomen.
 • Let op bij het openen van de portieren.
 • Let op de auto die naast u staat. Een auto met deukjes en krassen kan wijzen op een bestuurder die het niet al te nauw neemt. In dat geval kunt u beter nog even verder zoeken naar een parkeerplek.

 

Let op waar u rijdt

Steenslag: een belangrijke veroorzaker van krassen en beschadigingen. Erg vervelend, maar er is bijna niks aan te doen. Afstand houden ten opzichte van uw voorganger kan helpen, met name van vrachtwagens. Ook kan het verstandig zijn om bepaalde wegen te vermijden waar veel steentjes liggen.

 

Waarom is autoschade herstellen belangrijk

Een van de belangrijkste tips die we kunnen geven is: repareer lakschade, krassen of beschadigingen aan uw bumper of velgen zo snel mogelijk.

 

Ook als de schade op het oog lijkt mee te vallen is snel actie ondernemen verstandig. Kleine beschadigingen kunnen roestvorming veroorzaken en dit kan gaan doorroesten met een lagere verkoopwaarde, en in extreme gevallen een verminderde veiligheid tot gevolg.

 

Veelvoorkomende soorten schade

Ondanks zorgvuldig onderhoud, een verstandige rijstijl en oplettendheid op de weg kan de auto toch een beschadiging oplopen. Veel voorkomende schades zijn:

 

Lakschade

De lak van uw auto kan op veel manieren beschadigd raken:

 • Krassen of kleine beschadigingen en deukjes door sleutels of onoplettendheid bij het laden en lossen of openen van het portier.
 • Verkeerd gebruik van een fietsendrager
 • Weersomstandigheden. In de winter komt de lak in aanraking met strooizout terwijl de felle zomerzon ervoor zorgt dat lak dof kan worden. En woont u bij zee dan kan het zout uit de zee voor vlekken zorgen.
 • Op de snelweg loopt u vanwege de hogere snelheid een hoog risico op schade door steentjes en vuil. Voornamelijk op de bumper en motorkap.
 • Vogelpoep en insecten. Als dit te lang op de lak blijft zitten raakt deze beschadigd.
 • Brandstof zoals benzine, motorolie, remvloeistof en koelvloeistof zorgen voor beschadigingen als ze in aanraking komen met de lak.
 • Verkeerd gebruik van schoonmaakmiddelen

 

Bumperschade

De bumper kan deuken oplopen of diepe krassen en zelfs scheuren. Vaak veroorzaakt door aanrijdingen met andere auto’s of bijvoorbeeld paaltjes.

 

Beschadigingen aan velgen

Lichtmetalen velgen kunnen snel beschadigd raken. Krasjes of putjes komen veel voor en worden veelal veroorzaakt door steenslag, stoepranden of slechte wegen.

 

Interieur

 • Scheuren in leren, vinyl of velours bekleding
 • Krassen en scheuren/gaten in het dashboard

 

Schade zelf herstellen of autoschade laten repareren?

U kunt zelf autoschade repareren. Zeker in het geval van kleine beschadigingen komt u met een paar handige tips een heel eind.

 

Zelf krassen verwijderen

Tandpasta en WD40

Het verwijderen van eenvoudige, oppervlakkige krasjes uit de lak kan met tandpasta of WD40. Doe een beetje op een doekje en wrijf lichtjes over de kras. Vervolgens uitpoetsen en herhalen voor het beste effect. Let wel op dat niet het gebied rondom de krassen dof wordt.

 

Lakstiften

Voor ondiepe krassen zijn er lakstiften te verkrijgen waarmee de lak eenvoudig hersteld kan worden. Doe een beetje lak op het kwastje en stip de beschadigde plek aan. Laat de lak vervolgens drogen en werk indien nodig af met wax of een polijstmiddel.

 

Schuren, plamuren en lakken

Een iets rigoureuze methode die ook werkt voor wat diepere krassen is zelf aan de slag gaan met autolak en schuurpapier.

 1. Maak voor dat u begint het beschadigde gedeelte goed schoon en droog.
 2. Plak het niet beschadigde gedeelte af met tape om te voorkomen dat daar lak op komt.
 3. Schuur de kras tot de primer zichtbaar wordt.
 4. Vul de beschadiging op en breng primer aan.
 5. Breng nieuwe lak (in de juiste kleurtint) aan. Doe dit in dunne laagjes en wacht tot een laag droog is voordat u een nieuwe aanbrengt.
 6. Afwerken met wax of polijstmiddel.

 

Kleine deukjes herstellen

Kleine deuken zonder lakschade kunt u proberen zelf uit te deuken. Een paar relatief eenvoudige methodes zijn:

 

Autodeuktrekker

Met een autodeuktrekker kunnen deuken uit de carrosserie getrokken worden door rechttrekken van het metaal. Er zijn twee soorten verkrijgbaar, een deuktrekker die werkt als een zuiger en een deuktrekker op basis van lijm.

 

Ontstopper en kokend water

Voor een grotere deuk zonder scherpe randen kan een ontstopper misschien uitkomst bieden. Hiervoor is een ontstopper en kokend water nodig. Maak om te beginnen het uit te deuken oppervlak schoon en giet het kokend water over de deuk. Probeer dan met de ontstopper de deuk eruit te trekken.

 

Föhn en perslucht

Maak de deuk zo heet mogelijk met de föhn en spuit vervolgens de perslucht op de deuk. Door de temperatuurverschillen kan de deuk er uit ploppen. Let op: deze methode kan schade aan de lak toebrengen.

 

Werken deze methodes?

Voor ondiepe deuken op een vlak, flexibel oppervlak maakt u met bovenstaande methodes een goede kans op herstel, wel ontbreekt het vaak aan een nette afwerking. Op dikke metalen, hoekige delen of langs de randen van de carrosserie werken ze vaak niet goed.

 

Wanneer autoschade laten repareren?

Zelf schade repareren is een tijdrovend en precies klusje. Mensen die niet precies weten wat ze doen kunnen in het ergste geval de auto nog verder beschadigen. Zo kan wat op het eerste gezicht een slimme besparing lijkt leiden tot hoge kosten.

 

Daarom is het in de meeste gevallen slim om een autoschadebedrijf in te schakelen. Deze hebben de expertise, ervaring en het juiste materiaal om schade snel en zonder gedoe te herstellen. Als u allrisk verzekerd bent, bent u bovendien verzekerd voor het herstel van de meeste schade. En als u het juiste bedrijf kiest hoeven de kosten voor herstel niet zo hoog te zijn.

 

Welke methoden zijn er om autoschade te herstellen?

Afhankelijk van het type schade wat u heeft zijn er verschillende methodes voor herstel.

 

Plamuren en spuiten

Deuken en diepe krassen worden traditioneel gerepareerd door middel van plamuren en spuiten. De panelen die beschadigd zijn worden verwijderd en daarna hersteld door middel van plamuren, schuren en opnieuw spuiten. Hierna kan het paneel weer worden gemonteerd.

 

Spotrepair

Een methode die steeds meer in populariteit wint is spotrepair. Dit is een methode waarbij een plaatselijke beschadiging snel kan worden hersteld.

Is het bij veel traditionele reparatiemethoden nodig om een heel paneel van de auto te verwijderen of overnieuw te laten spuiten, met spot repair is dit niet meer nodig. De meeste reparaties kunnen zo binnen enkele uren worden uitgevoerd.

Dit omdat bij spotrepair alleen het beschadigde gebied wordt aangepakt in plaats van een compleet paneel of de hele bumper.

 

Paintless Dent Removal

Bij kleine deuken zonder lakbeschadiging kan Paintless Dent Removal worden ingezet. Hierbij wordt voorzichtig de deuk verwijderd, zonder gebruik te hoeven maken van verf of plamuur. De kleur wordt met speciale software perfect gematched met de originele kleur van uw auto.

 

Spotrepair kan worden ingezet bij:

 • Herstellen van kleine deuken
 • Lakschade repareren
 • Schade aan lichtmetalen velgen

 

De voordelen van spotrepair zijn duidelijk:

 • Efficiënte en effectieve methode
 • Kostenbesparend

 

Autoschade herstellen kosten

Hoeveel er betaald moet worden voor het herstellen van schade hangt af van een aantal zaken.

 

Hoe groot de schade is

Als het nodig is om een compleet paneel te vervangen of een bumper dan zijn de kosten hoger dan bij het inzetten van een techniek als spotrepair. Met deze methode kan schade snel worden hersteld, vaak voor een fractie van de kosten en de tijd van traditionele reparatiemethoden.

 

Uurloon en tijd

Het grootste deel van de kosten wordt bepaald door de tijd die nodig is voor het uitvoeren van de reparatie en het uurloon. Als er een onderdeel vervangen moet worden zal de reparatie uiteindelijk ook meer kosten.

 

Kosten berekenen

Schadeherstelbedrijven gebruiken het Audatexsysteem om de kosten voor het herstel van voertuigschades te berekenen. In dit systeem staan gegevens over onderdelen en reparaties van alle typen voertuigen. Deze gegevens worden gecombineerd met gegevens over reparatietijd om zo een inschatting van de kosten te maken.

 

Waar kan schade worden hersteld en waar moet ik op letten?

Er zijn veel bedrijven gespecialiseerd in autoschade repareren. Een klein onderzoekje op Google leidt al snel tot duizenden resultaten.

De belangrijkste overwegingen voor het maken van een goede keuze zijn:

 

Garage of herstelbedrijf autoschade laten herstellen?

Garages zijn vaak gespecialiseerd in onderhoud van auto’s. Niet persé in autoschade herstellen. Alhoewel sommige garages een speciale afdeling hebben voor het herstellen van schade zijn de meeste garages er niet op ingericht.

 

Dit in tegenstelling tot herstelbedrijven die gekwalificeerd personeel en de juiste apparatuur en gereedschappen in huis hebben.

 

Autoschade herstellen kosten en reparatietijd

Voor veel mensen is het kostenplaatje een belangrijke overweging. Ook wilt u zo snel mogelijk weer onderweg zijn met uw auto.

Laat voor reparatie een inschatting van de kosten maken en vergelijk de offertes van verschillende bedrijven om zo een verstandige keuze te kunnen maken.

 

Is het schadeherstelbedrijf aangesloten bij mijn verzekeraar?

Een autoschadebedrijf uitkiezen die aangesloten is bij de verzekeraar heeft een aantal voordelen zoals een lager eigen risico, garantie op de reparatie, recht op vervangend vervoer en vaak hoeft u de kosten niet zelf voor te schieten.

 

Ben ik verzekerd voor autoschade?

We hebben in Nederland drie soorten verzekeringen:

 

 • WA-verzekering
  Met een WA-verzekering is de wettelijke aansprakelijkheid geregeld voor schade die u veroorzaakt bij anderen. De schade aan uw eigen auto valt niet onder deze verzekering.
 • WA plus verzekering
  Een WA plus verzekering is een aanvulling op de WA verzekering, waarmee naast de aansprakelijkheid extra schade wordt gedekt.
 • Allrisk verzekering
  Met een allrisk verzekering bent u verzekerd voor schade die u aan anderen toebrengt plus schade aan uw eigen voertuig.

 

 

Schade expert

In sommige gevallen kan de verzekering een schade expert inschakelen. Als de hoogte van de claim twijfelachtig is of als het schadebedrag onevenredig hoog is.

 

Schade claimen

Het is niet altijd een goed idee om schade te claimen. Bij hoge kosten, als de schade door toedoen van iemand anders is veroorzaakt of als er veel schadevrije jaren zijn opgebouwd kan het slim zijn om wel schade te claimen.

 

Betaal de reparatie liever zelf als de reparatiekosten even hoog zijn als de no-claim. Zo blijft het aantal schadevrije jaren en de no-claim korting gelijk.

 

Welke services biedt Autolakherstel.nl?

De specialisten van Autolakherstel.nl staan voor u klaar met advies en een snelle en effectieve methode voor het herstel van de volgende schades aan uw auto.

 

Lakbeschadiging herstellen

Krassen en oppervlakkige lakbeschadigingen kunnen binnen een dag uit uw auto verwijderd worden door reparatie volgens de SMART techniek. Dit is een afkorting van Small to Medium Area Repair Technology, ook wel bekend als spotrepair. Dit is een techniek om krassen te verwijderen door te focussen op het gebied dat gerepareerd moet worden in plaats van een heel paneel te behandelen. Zo worden de reparaties klein gehouden en bespaart u tijd en geld.

 

Bumperschade herstellen

De SMART techniek en spotrepair kan ook worden ingezet bij het herstellen van schade aan de bumper. Denk aan het verwijderen van deuken, krassen of scheuren. Autolakherstel.nl is in staat om alle bumpers te herstellen, geverfde bumpers en bumpers met een textuur.

 

Schade aan lichtmetalen velgen herstellen

Autolakherstel.nl herstelt schade, bijvoorbeeld krassen of schaafplekken op uw lichtmetalen velgen en zorgt dat deze weer als nieuw zijn door een combinatie van vullen, schilderen en lakken.

Na behandeling kunnen ze weer jaren mee en zijn ze bovendien beschermd tegen weersinvloeden en corrosie.

 

Kleine deuken herstellen

Kleine deuken kunnen worden hersteld met de Dent Removal techniek. Het is een techniek om uw auto uit te deuken door middel van het plamuren van het beschadigde gebied zodat het paneel weer als nieuw lijkt.

 

Beschadigingen aan interieur en bekleding

Voor wat betreft het interieur van uw auto kan Autolakherstel.nl uitkomst bieden bij:

 • Beschadiging of slijtage aan leer of vinyl bekleding
 • Dashboard schade, bijvoorbeeld gaten
 • Herstellen van velour autobekleding

 

Levenslange garantie

Alle reparaties worden geleverd met een levenslange eigendomsgarantie.

 

Gratis offerte

Wilt u weten of Autolakherstel.nl u kan helpen met uw beschadigde auto? Vraag dan een gratis offerte aan.

Autolakherstel.nl kan u adviseren over wat mogelijk is. Sommige reparaties kunnen bij u op locatie worden uitgevoerd, voor andere reparaties kunt u terecht bij een Autolakherstel.nl Car Care Center. Door ons landelijke netwerk is er altijd één in de buurt.

Een ding kunnen we garanderen, we kunnen u altijd op een efficiënte en goedkope manier helpen.

Neem nu contact op en vraag een gratis offerte aan.

  Offerte

  Vraag hieronder uw offerte aan:

  Volgende