Blog Our World

Eigen onderneming starten: stappenplan + Succesvol idee

Als u denkt aan het starten van uw eigen onderneming, dan is het belangrijk om eerst na te denken over wat voor soort onderneming u wilt beginnen. Wilt u bijvoorbeeld een bedrijf starten vanuit huis, een dienst of product leveren of een fysieke winkel? Een eigen onderneming starten is spannend, maar met de juiste voorbereidingen kunt u ervoor zorgen dat uw onderneming slaagt. Wij hebben voor u een aantal stappen op een rijtje gezet, zodat u weet waar u aan moet denken bij het starten van uw eigen onderneming.

Wat u nodig hebt om een eigen onderneming te starten

Beneden hebben we in het kort een lijst met zaken gemaakt die behulpzaam en belangrijk zijn voor het starten van een eigen onderneming. Sommige van deze punten zijn verplicht, andere helpen u met uw succes. Neem deze lijst door, zodat u weet of u aan alle vereisten voldoet voor een succesvolle start van uw onderneming. Schrik niet als u niet aan alle vereisten voldoet of als het overweldigend lijkt, want er zijn altijd mogelijkheden om dingen aan te passen of te leren! De benodigdheden voor het starten van een onderneming in algemene zin:

 • Een goed idee
 • Tijd, een onderneming groeit niet vanzelf
 • Een marktonderzoek, businessplan en financieel plan
 • Een unieke bedrijfsnaam
 • KVK-inschrijving
 • Financiering en/of kapitaal
 • Een fysieke locatie (als u dat wilt en/of nodig heeft)
 • Inventaris, machines en/of producten
 • Administratie-werkzaamheden, voldoen aan alle wettelijke eisen, algemene voorwaarden en verzekeringen
 • Website
 • Klanten: sales en marketing middelen

 

Heeft u weleens gedacht aan het kiezen voor een franchise?

Een franchise is een overeenkomst waarbij het bedrijfsconcept, de knowhow en het handelsmerk van een succesvolle onderneming wordt overgedragen aan een ander bedrijf. Een groot voordeel van franchisen is dat u minder risico loopt dan wanneer u zelf een bedrijf start. Daarbij is veel al voor u uitgezocht, is het businessmodel bewezen en hoeft u niet veel extra tijd te investeren. Autolakherstel.nl is een franchisegever en kan u informeren over hoe dit in zijn werk gaat.

Stappen om een eigen onderneming te starten:

Stap 1 – Bedenk een idee

Bedenk wat voor soort onderneming u wilt beginnen. Misschien is het een lange droom van u om een eigen bedrijf te starten, of heeft u recent iets meegemaakt dat u aan het denken heeft gezet. Vindt u het moeilijk om een idee te bedenken? Lees dan snel verder en ontdek onderaan dit blog ons idee voor een succesvolle onderneming. Of bedenk zelf wat u leuk vindt om te doen, want zonder plezier heeft ondernemen geen zin. U houdt het niet lang vol, als u het niet leuk vindt. Begin met een brainstormsessie over wat u kunt bedenken, laat uw creativiteit de vrije loop en noteer al uw ideeën.

U hebt een fantastisch idee gevonden, of misschien zelfs meerdere? Dit is een goed begin en een goed begin is altijd half gewonnen. Voordat u verder gaat met grote stappen ondernemen, is het verstandig om op zijn minst kort onderzoek te doen. Een idee is niet altijd genoeg, want er zijn veel anderen met mogelijk hetzelfde of een soortgelijk idee. Het is dus van belang dat u ervoor zorgt dat uw onderneming uniek is. Een goede manier om dit te doen, is door erachter te komen wat uw concurrenten aanbieden en wat u anders kunt doen of beter kunt doen. Zoek dus op Google naar uw idee of vraag rond in de branche voor antwoorden. Een andere manier om een succesvolle onderneming te starten, is door iets te bedenken waar er nog geen markt voor is, maar wel vraag naar is. Een handige methode die u hiervoor kunt gebruiken is de blauwe oceaan strategie. Dit is een tool die u kan helpen een uniek product of dienst te bedenken waar klanten naar op zoek zijn.

Nu weet u hopelijk wat voor soort onderneming u wilt starten en u kunt zich concentreren op het maken van een succesvol bedrijf! Let’s go.

Stap 2 – Onderzoek doen en maak plannen voor je bedrijf

Als u weet wat voor soort onderneming u wilt starten of welk product/dienst u gaat aanbieden, is de volgende stap om een ondernemingsplan, marktonderzoek en/of financieel plan te maken. Een goede voorbereiding is het halve werk en zorgt ervoor dat u weet wat er komt kijken bij het starten van een onderneming. Het doen van onderzoek en het opstellen van plannen is niet verplicht, maar is wel sterk aan te raden. Het doen van onderzoek brengt belangrijke informatie naar boven en een plan helpt u bij het nadenken over de verschillende aspecten van uw bedrijf, voordat u begint. Zoals het bepalen van de juiste prijs voor uw product of dienst.

 • Ondernemersplan: Een goed ondernemersplan geeft inzicht in uw bedrijf, de kosten van uw plannen en doelstellingen en hoeveel winst u bijvoorbeeld nodig heeft om succesvol een bedrijf te runnen. Een ondernemersplan kan ook van pas komen als u financiering nodig heeft, want hierin staat beschreven wat u met het geld gaat doen, uw strategie en een pitch van uw idee. Een ondernemingsplan is dus zeker de moeite waard om te maken. Een ondernemersplan kan uit verschillende onderdelen bestaan, zoals het bedrijfsconcept, de marktanalyse en de financiële planning.
 • Marktonderzoek: Een ander belangrijk hulpmiddel is het doen van een marktonderzoek, waarmee u uw strategie nader kunt bepalen en uw idee kunt fine-tunen. Een goede marktanalyse geeft bijvoorbeeld inzicht in de vraag naar het product of de dienst die u gaat aanbieden, de concurrentie, de doelgroep en trends in de branche. Een veel gebruikte methode is de SWOT-analyse, waarmee u de sterke, zwakke punten van uw bedrijf en de kansen, bedreigingen in de markt in kaart kunt brengen.
 • Financieel plan: Een ander goed idee is om een financieel plan te maken. In dit plan staat precies beschreven hoeveel geld u nodig heeft om uw bedrijf te starten, draaiende te houden en wat uw inkomsten- en uitgavenpatroon is. Een financieel plan geeft inzicht in de kosten van uw bedrijf en helpt bij het bepalen van een prijs voor uw product of dienst. Een bedrijf starten kost vaak geld en heeft een investering vooraf nodig, breng daarom ook in kaart hoe u financiering kunt aanvragen, welke opties u gebruikt en welke andere opties u heeft.

Stap 3 – Een goede naam, huisstijl en inschrijven bij de KVK

Nu u weet wat u precies gaat doen en welke plannen u heeft, is de volgende stap om een naam voor uw bedrijf te bedenken. Een goede naam is kort, eenvoudig en onderscheidend. De naam voor uw onderneming is belangrijk, want uw bedrijfsnaam is het eerste wat mensen zien en onthouden.

Een goede huisstijl maakt ook deel uit van een succesvolle onderneming. Een huisstijl is de visuele identiteit van uw bedrijf en bevat elementen zoals een logo, kleuren, typografie en beeldmateriaal. Een sterke huisstijl zorgt ervoor dat uw bedrijf makkelijk herkend wordt en helpt bij het creëren van naamsbekendheid.

Als u weet wat u gaat doen en welke plannen u heeft, is het ook tijd om u in te schrijven bij de KVK. Een onderneming moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel om legaal te kunnen opereren. Besluit ook de juiste rechtsvorm, dit is afhankelijk van uw idee, het aantal medewerkers en uw doelstellingen. Een Eenmanszaak is de meest voorkomende rechtsvorm in Nederland, maar er zijn ook andere opties, zoals een BV of een Vennootschap. Voor meer informatie over rechtsvormen kunt u terecht bij de KVK.

Stap 4 – Zorg voor de juiste vergunningen, verzekeringen, licenties e.d.

Als u een onderneming gaat starten, is het belangrijk om te controleren of u bijvoorbeeld vergunningen en/of licenties nodig hebt. Sommige bedrijven vereisen speciale vergunningen, licenties, certificering en/of verzekeringen. Zo moeten sommige bedrijven bijvoorbeeld een omgevingsvergunning aanvragen, of een EHBO-diploma hebben. Controleer dus altijd even of u voldoet aan alle (juridische) eisen en of u de juiste vergunningen, licenties of verzekeringen hebt. Dit verschilt per branche en per bedrijf. Meer informatie over vergunningen, licenties en certificeringen vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Stap 5 – Vind financiering of begin kleinschalig

Als u een onderneming gaat starten, is het belangrijk om te weten hoe u uw bedrijf financiert. Een bedrijf kost namelijk geld en in de meeste gevallen is er een investering vooraf nodig. Het eerdere opgestelde financieel plan helpt hierbij en geeft inzicht in de kosten van uw bedrijf. Geldverleners zijn vaak geïnteresseerd in een goed plan en onderzoek.

Er zijn verschillende manieren om geld te verkrijgen, zoals een banklening, familie/vrienden/kennissen of het zoeken van investeerders. Er zijn ook nieuwe vormen van financiering, zoals crowdfunding en investeren via ICO’s.

Een andere optie is om kleinschalig te beginnen, bijvoorbeeld door thuis te werken, zelfstudie te doen of parttime te starten. Op deze manier hoeft u minder geld uit te geven en kunt u rustig groeien.

Stap 6 – Investeer tijd en geld

Veel mensen denken dat ze snel en veel geld verdienen als ze een onderneming starten. Wat ze vergeten is dat een onderneming in het begin veel tijd en geld kost. Een onderneming is niet iets wat je even snel opzet, het kost tijd en moeite om er een succes van te maken. Een bedrijf starten is hard werken, vooral als u minder budget hebt om vooraf te investeren. Dan zult u waarschijnlijk kiezen om veel zelf uit te zoeken en zelf uit te voeren. Wanneer u een kapitaal heeft en financiering, kunt u overwegen het te investeren in de volgende zaken:

 • Een fysieke winkel / locatie. U kunt ook beslissen eerst vanuit huis te werken.
 • Inventaris, machines en de producten die u wilt aanbieden.
 • Website en/of webshop.
 • Promotie van uw onderneming, zodat mensen weten dat u bestaat en wat u te bieden hebt. Voorbeelden van promotie zijn: sociale media, SEO, Google Ads, advertenties, flyers en/of posters, nieuwsbrieven en nog veel meer.
  Extra tip: kies in het begin 1 of 2 kanalen en focus hierop en breidt vervolgens uit, als u succes heeft behaald.
 • Personeel, als u niet alles zelf wilt doen of kunt.

Stap 7 – Start uw onderneming

Na al het plannen en voorbereiden, begint het echte werk. Begin met verkopen en aanbieden van uw producten of diensten. Dit is het begin van uw onderneming en hopelijk zult u hiermee veel succes behalen. Een goede start is erg belangrijk, want dit bepaalt in grote mate de toekomst van uw bedrijf. Zorg ervoor dat u alles goed voorbereidt, dan komt u al een heel eind.

Stap 8 – Doe uw administratie en tussenevaluaties

Als ondernemer moet u goed op de administratie letten. Een goede administratie is belangrijk, want hierdoor weet u precies wat er in- en uitgaat. Een boekhouding geeft overzicht en inzicht in de financiële situatie van uw bedrijf. Een goede administratie is ook belangrijk voor de belastingaangifte. Een tussenevaluatie is een moment waarop u stil staat bij wat er bereikt is en wat er nog moet gebeuren. Een tussenevaluatie is belangrijk, want op deze manier kunt u bijsturen waar nodig, blijft u realistisch over wat haalbaar is en weet u of uw eigen onderneming succesvol is.

Eenvoudig ondernemen: Starten als franchisenemer

Als u een onderneming wilt starten, maar niet zeker weet wat voor bedrijf u wilt beginnen of hoe u dit moet aanpakken, dan is franchising misschien iets voor u. Franchisen is een vorm van zakendoen waarbij u een bestaand bedrijf concept overneemt. Een groot voordeel van franchisen is dat het bedrijf al bekend is, een werkend businessmodel heeft en er al klanten zijn. Een ander voordeel is dat u ondersteuning krijgt vanuit het bedrijf, bijvoorbeeld met marketing of administratie. Een nadeel van franchisen is dat u minder flexibel bent en soms een grotere investering nodig hebt.

Ons succesvol business idee: Autolakherstel.nl

Natuurlijk delen wij graag informatie over ons eigen succesvolle franchise concept. Autolakherstel.nl is een autoschadeherstel franchise die kleine autoschades repareert en herstelt. Het repareren en herstellen doen we door middel van speciale methodes en technieken, waardoor we de kosten kunnen minimaliseren. Het businessmodel is succesvol en er worden goede resultaten geboekt door diverse ondernemers. Een ander groot voordeel is dat alle kennis, hulp en marketing ook geleverd wordt vanuit de franchise. Daarnaast zijn er ook oplossingen voor financiering en hulp bij het opstellen van een ondernemingsplan, marktonderzoek en/of financieel plan. U wordt begeleid gedurende het proces en kunt relatief snel al beginnen met ondernemen. Een ideale situatie, want zoals we weten is snelheid van starten erg belangrijk. Heeft u interesse in een nieuwe uitdaging of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over onze formule en mogelijkheden.

  Offerte

  Vraag hieronder uw offerte aan:

  Volgende