Blog Our World

Franchisenemer worden, waar te beginnen?

Wilt u als zelfstandige aan de slag gaan, zonder het wiel opnieuw uit te vinden? Verdiept u zich dan eens in franchiseformules. Franchisee worden betekent dat u profiteert van inkoopvoordeel, naamsbekendheid en promotie van een reeds gevestigde naam. Dit scheelt u natuurlijk veel tijd en geld, maar het kent ook de nodige aandachtspunten. Franchisenemer worden vraagt om goede kennis van zaken over het gehele franchiseconcept. Na het lezen van dit blog weet u alle ins-en-outs van het franchisen en kunt u een weloverwogen keuze maken.

 

Franchisenemer: wat is dat?

Wanneer u als ondernemer uw zaak runt onder naam van een franchisegever mag u zich franchisenemer noemen. U kunt direct aan de slag onder de vlag van een bestaande handelsnaam, waar u na betaling van entreegeld kunt meeliften op het bestaande succes van de onderneming. Doordat het bedrijf zich inmiddels op de markt heeft bewezen, hoeft u zich niet zo snel zorgen te maken over het succes van uw franchiseonderneming.

 

Franchisegever: eigenaar van de ondernemer

De eigenaar of gerechtigd gebruiker van de onderneming is de franchisegever. Deze persoon maakt het franchisen mogelijk. Er moet eerst kunnen worden aangetoond dat de onderneming al langere tijd succesvol aan de weg timmert, voordat men met het werven van franchisenemers aan de slag kan gaan. Voor een franchisegever is het een goede manier om het bedrijf te laten groeien zonder zelf veel investeringen te hoeven doen. Omdat een franchisenemer een fee betaalt om deelgenoot te worden en actief meedenkt aan verbeteringen voor het bestaande concept biedt dit de franchisegever belangrijke voordelen. De franchisenemer is bovendien verantwoordelijk voor zijn eigen onderneming waar het gaat om risico’s en opbrengsten.

 

Branches voor franchise

Wellicht heeft u al een voorkeur voor een bepaalde branche waarin u als franchiser wilt gaan werken. U kunt voor een franchiseformule kiezen binnen de volgende branches:

  • dienstverlening
  • horeca
  • food
  • non-food
  • mode
  • wonen

De werkervaring die u heeft opgedaan binnen eerdere functies kunt u dan aan bod laten komen binnen de branche waar u in wilt werken. Dit heeft voordelen voor uzelf, maar ook voor de franchisegever. Hoe meer aanwezige kennis, hoe groter het bedrijf uiteindelijk kan worden.

 

Soorten franchise

Bij franchise als vorm van ondernemen kunt u kiezen uit de volgende franchiseformules:

  • soft franchise
  • hard franchise

Soft franchise biedt u als ondernemer de meeste vrijheid op het gebied van inkoop, voorraad, marketing en reclame. Hard franchise kent strengere regels waar u aan moet voldoen. Kijk welke vorm van franchise het beste bij u past om uw ondernemerschap succesvol te laten zijn.

 

Voordelen franchise

Als u besluit deel uit te maken van een goedlopend bedrijf van formaat geniet u veel voordelen. Hierbij kunt u denken aan:

  • inkoopvoordeel
  • een centraal boekhoudsysteem
  • naamsbekendheid
  • opleidingsmogelijkheden
  • ondersteuning bij onderhandelingen m.b.t. het pand
  • ondersteuning bij de aanvraag voor financiering

 

Alle gemak onder een dak

U hoeft niet na te denken over een pakkend logo en ook de reclame-werkzaamheden worden u uit handen genomen. Op het gebied van inkoop bespaart u op kosten door de grootschaligheid van het bestaande concept. De franchisegever regelt het marktonderzoek en het prijsbeleid en zelfs de inrichting van uw winkel ligt al vast. Door de ervaring die in de loop der tijd is opgedaan, kunt u als nieuwkomer op de franchisemarkt terugvallen op veel kennis. Deze kennis van zaken kunt u weer kunt toepassen binnen uw eigen onderneming. De weg naar succes ligt dus voor u open. Aan u de eer om uw eigen vestiging minstens zo rendabel te maken als de andere ondernemingen die onder dezelfde vlag opereren.

 

Nadelen franchise

Zoals bij elke vorm van ondernemerschap kleven ook aan franchising de nodige nadelen. De opbrengst van uw eigen vestiging belandt bijvoorbeeld niet volledig in uw eigen portemonnee. U draagt namelijk franchise fee af. Dit is een deel van de omzet die u behaalt. Andere nadelen van franchisee zijn:

  • betalen van entreegeld
  • verplichte afname van diensten en producten
  • aanwezige concurrentiebeding
  • bedrijfsoverdracht is moeizaam
  • richtlijnen en procedures van franchisegever volgen

 

Wet Franchise

Franchisee worden betekent dat u moet voldoen aan de Wet Franchise. Deze wet moet de positie van franchisenemers versterken en is van toepassing op nieuwe franchiseovereenkomsten die worden afgesloten vanaf het jaar 2021 en is van toepassing op alle Nederlandse franchisegevers en franchisenemers. In de Wet Franchise zijn bepalingen opgenomen die betrekking hebben op:

  • precontractuele fase en contractverlening
  • tussentijdse aanpassingen gedurende looptijd
  • post-contractuele afspraken
  • goodwill (meerwaarde van de onderneming)

 

PID-dossier en contractverlening

Als onderdeel van de nieuwe wet moet de informatievoorziening voor beide partijen goed op orde zijn. Dit wordt vastgelegd in het zogeheten PID-dossier dat staat voor: Precontractueel Informatie Dossier. Hierin ligt vast welke informatie door de franchisegever wordt verstrekt en wat er van de franchisenemer verwacht wordt. Om te voorkomen dat u als franchisenemer te snel overstag gaat, is er een bedenktermijn vastgesteld van vier weken. Dit geeft u als ondernemer de tijd om u goed te verdiepen in alle voor- en nadelen. Zorg dat u beslagen ten ijs komt en doe grondig onderzoek. Vraag deskundigen op het gebied van franchise naar hun ervaringen om een goed beeld te krijgen van deze vorm van ondernemen. Binnen deze vier weken heeft u het recht om zonder consequenties af te zien van de franchiseonderneming. Waar vroeger het contract stilzwijgend werd verlengd, dienen beide partijen actief aan te geven op de oude voet door te willen gaan.

 

Tussentijdse aanpassingen gedurende looptijd

De plicht tot overleg en instemming is een belangrijke aanpassing binnen de nieuwe Wet Franchise. Als de franchisegever veranderingen in het concept wil doorvoeren die de franchisenemer geld kosten, kan een drempelwaarde worden overeengekomen. De drempelwaarde is het bedrag dat niet zonder instemmingsrecht van de franchisenemer mag worden overschreden.

 

Postcontractuele afspraken

Wanneer u besluit uw franchise avontuur te beëindigen, geldt een aantal afspraken. Zo mag het concurrentiebeding niet langer dan een jaar van kracht zijn en alleen betrekking hebben op het gebied, waarin u als franchisenemer werkzaam bent geweest.

 

Goodwill

Bij het beëindigen van de overeenkomst kan de meerwaarde van uw onderneming van belang zijn, als de franchisegever de onderneming weer onder eigen hoede neemt. Denk hierbij aan de klantenkring die u heeft opgebouwd of vakkundig personeel. Dit is niet in geld uit te drukken, maar betekent wel degelijk meerwaarde van uw onderneming. De Wet Franchise verplicht u beiden partijen om hier afspraken over te maken. Heeft u een collega-franchisenemer bereid gevonden om uw onderneming te runnen? In dat geval is de goodwill bepaling niet van toepassing.

 

Voorwaarden om franchisenemer te worden

Om als zelfstandig ondernemer uw eigen vestiging binnen een bestaand concept te runnen dient er sprake te zijn van:

  • zakelijk concept tussen u en de franchisegever
  • gebruik van bestaande handelsnaam en logo
  • ondersteuning, controle en begeleiding door franchisegever
  • formulehandboek met gedetailleerde beschrijving franchiseformule
  • schrijtelijke overeenkomst met rechten en plichten
  • partijen moeten juridisch en economisch zelfstandig zijn
  • betaling van fee aan franchisegever

 

Het doel van de voorwaarden is duidelijkheid scheppen over de manier waarop gewerkt wordt en de uniformiteit en uitstraling van het franchiseconcept te waarborgen. Door concrete afspraken met elkaar te maken, is duidelijk wat er van beide partijen wordt verwacht.

 

Kosten voor het starten van een franchise

Hoeveel kosten u kwijt bent voor het starten van een franchise verschilt onderling. Wat bij vrijwel elke franchiseovereenkomst terugkomt is de betaling van vergoedingen als:

  • entreefee variërend van 5000 tot 10.000 euro
  • franchisevergoeding: vast bedrag of percentage van de omzet
  • reclamebijdrage: vaak percentage van de omzet

Het geheel aan kosten is afhankelijk van de branche, maar ook van locatie en de oppervlakte van uw pand. U heeft wellicht een auto nodig en kantoorinrichting. Wat te denken van werkkapitaal? Een bank zal in de meeste gevallen bereid zijn een lening te verstrekken, maar die omvat nooit het geheel aan kosten. Mocht u geen bank bereid vinden, dan zijn er alternatieve financieringsmogelijkheden, subsidies en overheidsregelingen waar u misschien gebruik van kunt maken. Wat uw situatie ook is, zelf zult u een percentage variërend van 25 tot 40% uit eigen middelen moeten ophoesten.

 

Geschillen bij franchise oplossen

Ondanks alle regels en afspraken kan het voorkomen dat u en uw franchisegever een geschil met elkaar krijgen. Om tot een goede oplossing te komen kan via de Nederlandse Franchise Vereniging hulp worden geboden in de vorm van:

  • mediation (bemiddeling)
  • arbiter (scheidsrechter)

Er wordt altijd begonnen met mediation in de hoop het conflict met hulp van een professionele mediator op te lossen. Dit kunnen bijvoorbeeld consultants, fiscalisten, advocaten en accountants zijn. Uiteraard is de bemiddelaar onafhankelijk en vindt de behandeling plaats op een objectieve en onafhankelijke manier.

Voor de hulp van een mediator wordt een bedrag van 650 euro exclusief BTW gevraagd van zowel de franchisenemer als de franchisegever.

Mocht de hulp van de bemiddelaar niet tot een bevredigende oplossing leiden, dan kan arbitrage worden ingezet. Dit kunt u zien als een alternatief voor een gerechtelijke procedure. Zowel de franchisenemer als de franchisegever krijgen hierbij de mogelijkheid om hun geschil voor te leggen aan de arbitragecommissie. Het is vervolgens aan de “scheidsrechters” om uitspraak te doen over het geschil.

 

Stappenplan franchisenemer

Voor u zich officieel franchisenemer mag noemen, moet u eerst de nodige stappen ondernemen. Pas als u het gehele stappenplan heeft doorlopen, kan uw onderneming op de juiste manier worden gestart. Hiervoor is het volgende nodig:

  • test uw kwaliteiten en mogelijkheden
  • kijk welke franchiseformules interessant zijn
  • doe brancheonderzoek om de markt te verkennen
  • kies uw franchiseformule
  • ga een kennismakingsgesprek aan
  • bestudeer grondig de overeenkomst
  • stel uw ondernemingsplan op
  • kies een rechtsvorm voor uw bedrijf
  • schrijf uw bedrijf in bij de KvK
  • ga actief aan de slag in uw eigen regio

 

Franchisenemer worden bij Chipsaway

Een snelle manier om als franchisenemer aan de slag te gaan, is via Chipsaway. Hier mag u zich scharen bij een wereldwijde organisatie die gespecialiseerd is in het cosmetisch herstel van autocarrosserie en interieurs van auto’s. Aan de slag gaan voor Chipsaway biedt u de volgende voordelen:

  • soft franchise, dus veel vrijheid
  • u werkt als zelfstandig ondernemer in een eigen regio
  • u kunt uw tijden flexibel indelen
  • u wordt uitvoerig begeleid en opgeleid
  • er is sprake van een lage investering en snelle inkomsten

Deze laagdrempelige manier van franchisen bij Chipsaway maakt het voor u mogelijk om met een verhoudingsgewijs lage investering franchiser te worden. Bovendien geniet u van goede begeleiding voor het aantrekken van nieuwe klanten, waardoor er vrijwel direct sprake is van inkomsten. Bij Chipsaway komt u niet zomaar voor verrassingen te staan. Vraag een gratis offerte op voor autoschade herstel op bij Chipsaway.nl, dan kunt u persoonlijk ervaren hoe fijn het is om voor deze organisatie als franchiser het verschil te maken.

    Offerte

    Vraag hieronder uw offerte aan:

    Volgende