franchisenemer worden

Blog Our World

Franchisenemer worden: kosten, voordelen en starten

Een franchise beginnen? Ontdek in dit artikel wat franchising is, welke franchise formules er zijn, de voor- en nadelen van franchising en de kosten en resultaten die een franchise met zich mee brengt.

 

Wat is franchising?

Als eerste, wat is een franchise eigenlijk? Als franchisenemer sluit u een contract met een franchisegever. Dat is de eigenaar van de merknaam en het concept. U betaalt om een bedrijf te mogen starten met dit concept en deze merknaam. Dit wordt een franchise genoemd. U bent een zelfstandig ondernemer, maar werkt volgens een franchiseformule.

Franchising is dus een samenwerking tussen de organisatie (franchisegever) en de zelfstandig ondernemer (franchisenemer). De franchisenemer maakt, tegen betaling, gebruik van de bewezen formule van de franchisegever en kan daardoor direct een bedrijf starten.

Volgens deze formule wordt vrijwel alles door de franchisegever gefaciliteerd:

 • Pand
 • Inventaris
 • Inkoop
 • Marketing

 

Welke franchise formules zijn er?

Er zijn diverse franchise formules, waaronder:

 • Dienstverlening
 • Non-food
 • Food & Horeca
 • Zorg, Sport & Wellness
 • Master Franchise

Wat is een franchise formule?

Een franchiseformule is een bedrijfsmodel waarin een succesvol concept wordt geëxploiteerd. De franchisegever is eigenaar van deze formule. Als de formule een succes is, is het voor de eigenaar interessant om deze door middel van franchising te laten groeien. Een franchisegever en -nemer sluiten dan een overeenkomst waarbij de franchisenemer in ruil voor betaling de formule mag exploiteren binnen een bepaald gebied. De franchisenemer betaald hiervoor vaak een maandelijkse fee (franchisefee).

 

Hoe weet u of een franchiseformule bij u past?

Als u franchisenemer wilt worden is het belangrijk dat u volledig achter de formule staat. Het is niet alleen belangrijk dat er winst wordt gemaakt, maar ook dat u achter de werkwijze van het bedrijf staat. Ook is het belangrijk om op te letten of het gaat om een hard franchiseformule (veel ondersteuning) of een soft franchiseformule, waarbij u meer op uzelf bent aangewezen. Kijk goed wat aansluit bij uw wensen en gewenste werkmethode.

 

Wat is de franchisewet?

Zowel u als de franchisegever moeten zich houden aan de wet Franchise. Deze wet bestaat uit 4 onderdelen:

 • Voordat het contract wordt afgesloten moeten alle partijen alle relevante financiële en algemene informatie hebben uitgewisseld. Daarna volgt altijd een bedenktermijn van 4 weken, waarin niets mag worden gewijzigd.
 • Gedurende de samenwerking moet de franchisegever altijd hulp bieden indien nodig (zorgplicht).
 • Minstens één keer per jaar moet overleg zijn tussen de franchisegever en franchisenemer. Wilt de franchisegever belangrijke zaken veranderen in het contract? Dan is hier toestemming voor nodig vanuit de franchisenemer.
 • Na het contract mag een concurrentiebeding van maximaal één jaar gelden, en enkel in het gebied waar u als franchisenemer actief was. U mag niet worden gedwongen om uw bedrijf tegen ongunstige voorwaarden te verkopen.

 

Waarom franchisenemer worden?

Er zijn natuurlijk diverse voordelen waarvan u profiteert bij het starten van een franchise. Enkele van de belangrijkste voordelen bespreken we hieronder:

Voordelen als franchisenemer

Naamsbekendheid

Een franchise heeft als voordeel dat u minder tijd hoeft te stoppen in de marketing van uw nieuwe bedrijf. U hoeft immers uw bedrijf niet vanaf de grond op te bouwen. Potentiële klanten zijn namelijk al bekend met de bedrijfsnaam en de formule. Hierdoor kan u aanzienlijk op marketingkosten besparen.

Minder risico

Een ander voordeel is dat u als franchisenemer minder risico loopt dan als zelfstandig ondernemer die een volledig nieuw concept wilt laten slagen. Van het franchiseconcept is immers bewezen dat het werkt.

Daarnaast krijgt u toegang tot vak- en branchekennis en is er vaak sprake van permanente ondersteuning bij de bedrijfsvoering. Als franchisenemer staat u er dus niet alleen voor.

Minder zorgen

Vaak neemt de franchisegever de marketing, en soms zelfs administratie, voor zijn rekening. Hierdoor hoeft u zich om die zaken geen zorgen te maken, zodat u kunt doen waar u goed in bent en waar u plezier aan beleefd.

Nadelen voor franchisenemers

Toch zijn er ook enkele nadelen die we moeten benoemen als het gaat om franchisenemer worden.

Minder vrijheid

U heeft als franchisenemer minder vrijheid om volledig te beslissen hoe u uw zaak runt. De franchisegever heeft veelal al vastgelegd hoe de zaak wordt gerund. U kunt bijvoorbeeld vaak niet zomaar het diensten- of productaanbod wijzigen. Overigens verschilt dit per franchiseformule.

Omzet afdragen

Het voordeel van op eigen houtje een bedrijf starten is dat u mogelijk meer kan verdienen, maar ook meer risico draagt. Als franchisenemer bent u namelijk verplicht om royalty’s (franchisefee) af te staan, hier staat wel tegenover dat u ondersteuning, reclame en mogelijk materiaal van de franchisegever ontvangt. Ook betaalt u na oprichting een eenmalig bedrag voor deelname aan de formule.

 

Franchisenemer worden: risico’s?

Als we het ondernemerschap zonder franchiseformule vergelijken met ondernemen als franchisenemer, dan vallen de risico’s mee. De grootste risico’s voor een franchisenemer zijn:

 • Grote investeringen
 • Onvoldoende ervaring
 • Langetermijn verplichting
 • Inventaris is veelal bruikleen, geen eigendom

 

Franchisenemer kosten: franchisefee & entree

De kosten voor het starten van een franchise zijn een veelbesproken punt. Daarom leggen we hieronder helder uit aan welke kosten u moet denken als u franchisenemer wilt worden.

 

Kosten franchise

Als u zich wilt aansluiten bij een franchise moet u vooraf een eenmalige betaling doen. Voor een grote franchise, zoals Domino’s, betaalt u daar €20.000 voor, als entreegeld. Daarnaast betaalt u hen jaarlijks 6,5% van de omzet aan royalties en 6% van de omzet voor de landelijke marketing. Uiteraard verschillen deze bedragen per franchise.

Entreefee

Voor het starten van een franchise is er een entreefree. Dit is een eenmalige vergoeding om gebruik te mogen maken van de franchiseformule. De entreefee is meestal tussen de €10.000 en €50.000, echter verschilt dit natuurlijk per franchise. U kunt de entreefee zien als een compensatie voor de door de franchisegever verrichte investeringen om de franchiseformule succesvol te maken. Een bekendere franchise zal een hogere entreefee vragen. Extra diensten, zoals trainingen, worden vaak ook bekostigd vanuit de entreefee.

Franchisefee

Naast de eenmalige entreefee kent een franchise ook periodieke kosten in de form van de franchisefee. Deze kosten vormen een vergoeding voor de diensten die de franchisegever aan de franchisenemer levert. Het bedrag van de franchisefee hangt af van de toegevoegde waarde die de franchisegever levert.

 

Franchisnemer worden en financiering aanvragen

Uiteraard hoeft u niet alles uit eigen zak te betalen. Het is mogelijk om op zoek te gaan naar financiering, vaak kan de franchisegever hierbij helpen. Voor een franchisenemer gaat dit hetzelfde in zijn werk als bij het starten van ieder ander bedrijf. Zo kunt u naar een bank, crowdfunden, of een microfinanciering aanvragen. Ook zijn er franchiseformules die een vorm van financiering aanbieden. Aangezien een franchisenemer minder risico loopt dan een andere starter heeft u in veel gevallen meer kans op financiering.

 

Hoeveel geld is nodig om franchisenemer te worden?

Franchisenemer worden betekent dat investeringen nodig zijn om uw bedrijf op te zetten. De franchisegever kan de omvang van de totale investering met u delen, zodat u weet welke totale hoeveelheid geld nodig is om franchisenemer te worden. Deze totale investering omvat kosten voor:

 • Inrichting
 • Huur van pand
 • Auto
 • Computer
 • Telefoon
 • Opleiding

Tevens valt werkkapitaal hier ook onder, aangezien u uiteraard wel salaris wilt ontvangen vanaf het moment dat u start.

Een deel van de totale investering kunt u krijgen bij derden, zoals een lening van de bank of zelfs via crowdfunding. Overwaarde woning wordt vandaag de dag vaak niet meer meegeteld voor het eigen vermogen. Onderhandse leningen, zoals leningen met familieleden, mogen wel voor de berekening van het eigen vermogen worden meegerekend.

Het is een misvatting dat de franchisenemer de investering betaald aan de franchisegever. De franchisenemer investeert al het geld in zijn eigen bedrijf. Enkel de entreefee, de eenmalige vergoeding voor het gebruik van de formule, wordt betaald aan de franchisegever.

 

Hoe word u franchisenemer?

Franchisenemer worden gaat anders in zijn werk dan een standaard sollicitatieprocedure. Franchising vereist een wederzijdse commitment die wordt aangegaan voor meerdere jaren. Dit maakt het belangrijk om te zien of u en de franchisegever goed bij elkaar passen. Daarom is het aan te raden om te starten met onderzoeken welke franchiseformule bij u past, denk hierbij aan bijvoorbeeld Food & Horeca, of juist de dienstverlening branche. De volgende stap is het aanvragen van informatie over de franchiseformule, gevolgd door een eerste kennismaking en een persoonlijke kennismaking.

Franchisecontract

Wanneer u en de franchisegever een samenwerking zien zitten worden concrete afspraken gemaakt. In het franchisecontract wordt beschrijven welke rechten en plichten beide partijen hebben. In het franchisecontract staat onder andere:

 • Een omschrijving van de franchiseformule
 • Gebruiksrechten van de franchisenemer
 • Delen van het land die de franchisenemer bedient
 • Diensten die de franchisegever verleent, zoals marketing, prijsstelling, informatie en adviezen
 • Concurrentiebeding
 • De duur en beëindiging van de overeenkomst
 • Geschillenbeslechting

 

Franchisenemer worden van Autolakherstel.nl

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een Autolakherstel.nl franchise? Graag staan wij u te woord om uw vragen te beantwoorden en de mogelijkheden met u door te nemen. Bekijk ook zeker onze pagina over het Franchise pakket, of informatie over de Autolakherstel.nl franchise kosten. Voor antwoord op veelgestelde vragen over de franchiseformule van Autolakherstel.nl kunt u terecht bij onze Veelgestelde Vragen sectie.

Liever direct een aanvraag indienen? Gebruik dan het Franchise aanvraagformulier.

  Offerte

  Vraag hieronder uw offerte aan:

  Volgende