kras op auto

Blog Our World

Krassen op auto? Zó verwijder je ze voor lage kosten

Iedere autobezitter krijgt er vroeg of laat mee te maken: krassen op de auto. U komt terug naar uw auto en ziet een kras op uw portier, bumper of ergens op de carrosserie. De veroorzaker is gevlogen en de exacte oorzaak onbekend. U zit vervolgens met een lelijke kras op uw auto. Het probleem is dat normaliter een groot deel van de auto opnieuw gespoten dient te worden om deze simpele kras te verwijderen. Dat is een tijdrovend en duur karwei.

Gelukkig kan het ook anders. In deze blog laten we zien welke krassen u zelf kunt herstellen, hoe u dit doet en wanneer het verstandiger is om een autoschadehersteller in te schakelen en hoeveel dat ongeveer zal kosten. Door krassen op uw auto te verwijderen ziet de auto er weer uit als nieuw.

De opbouw van autolak

Als eerste is het belangrijk om te weten dat autolak bestaat uit meerdere lagen. Een kras kan dus voorkomen op één of meerdere lagen. De meeste krassen zitten niet direct op de ondergrond. Zoals u zult begrijpen zijn diepere krassen lastiger te herstellen.

Als eerste is er het metaal van de carrosserie zelf. Daarop zit een laag grondverf, dit zorgt ervoor dat het metaal niet gaat roesten. Op de grondverf zit vervolgens kleurlak. Ook deze lak wordt in meerdere lagen aangebracht om de lak sterker te maken. Tot slot wordt blanke lak aangebracht.

Afhankelijk van hoe diep de autokras is kan deze op verschillende manieren worden hersteld. Laten we eerst eens kijken waarom het verstandig is om krassen te herstellen.

Gevolgen van krassen op auto

Een kras op uw auto is vervelend. Het ziet er niet mooi uit en kan ook voor lange termijn schade zorgen. Wanneer de lak zodanig is beschadigd dat de onderliggende laklagen blootliggen kunnen de weersomstandigheden ervoor zorgen dat de auto begint te roesten.

Waarom kleine krassen verwijderen?

Het herstellen van krassen in de auto neemt irritatie weg. Het is niet fijn om in een auto te rijden waar een kras in zit. Als u eenmaal de kras heeft gezien blijft u de kras zien en zich hieraan ergeren.

Door een kras te herstellen voorkomt u dat er roestplekken op uw auto ontstaan. Wat begon als een kleine kras kan hierdoor uitmonden in flinke schade aan uw auto.

Het herstellen van een kras op uw auto hoeft bovendien niet duur te zijn. Bij Autolakherstel.nl werken we met de spotrepair-techniek (daarover straks meer), zodat we plaatselijk de schade kunnen herstellen om kosten en tijd te besparen.

De auto behoudt beter zijn waarde als u krassen laat herstellen. Een schadevrije auto is makkelijker in te ruilen of te verkopen. Mogelijk leaset u een auto, die moet u vroeg of laat weer in goede conditie inleveren. Het beste is om kleine krassen gelijk te herstellen zodat het niet erger wordt.

Waarom een kras op de auto niet herstellen?

Er zijn natuurlijk ook wel enkele nadelen aan het laten herstellen van krassen. Om te beginnen is het gedoe. U heeft mogelijk geen zin om voor een kleine kras een bezoek te brengen aan de schadehersteller. Daarnaast kost het geld, wat u mogelijk liever uitspaart.

Huis- tuin- en keukenmiddeltjes om zelf krassen op de auto te verwijderen

Gelukkig zijn er enkele manieren om met enige moeite en voor zeer lage kosten zelf lichte krassen te herstellen. Als de kras op uw auto slechts oppervlakkig is, is het mogelijk om de autokras zelf te herstellen.

De goedkoopste manier om kleine krassen op uw auto te herstellen is middels tandpasta. Doe een beetje tandpasta op een doek en wrijf vervolgens lichtjes over de kras. Poets daarna de tandpasta uit en herhaal nogmaals. Hiermee kunt u mogelijke lichte krassen herstellen. Echter werkt deze methode niet als de kras door de bovenste laklaag is gegaan.

Naast tandpasta zijn er natuurlijk vakkundigere manieren om autokrassen te herstellen. We bekijken enkele van de betere doe-het-zelf opties om zelf autokrassen te herstellen.

Producten om krassen te verwijderen

Kraspen

Een kraspen kan worden gebruikt om een vloeistof aan te brengen op de kras. De vloeistof vult de kras op en hecht zich aan de lak, hierdoor verdwijnt de kras. Een kraspen is relatief goedkoop en u hoeft niet te poetsen. Nadelen van kraspennen zijn echter de lange droogtijd van de vloeistof, de vloeistof kan strepen achterlaten op de lak en na een aantal wasbeurten vermindert het effect van de kraspen waardoor krassen weer zichtbaar worden.

Scratchremover

Een andere optie is om te polijsten met een scratchremover. Dit is een soort schuurmiddel met fijne korrels die de lak licht afschuren. Het mag dan wel een krasverwijderaar heten, wat er werkelijk gebeurt is dat een dun laagje van de lak wordt gehaald. Krasjes zullen dus niet zozeer verdwijnen, maar simpelweg minder goed zichtbaar zijn. Met de hand polijsten is mogelijk, maar een zeer tijdrovende klus. Het beste is om dit met een polijstmachine te doen, mits u weet hoe u deze zorgvuldig moet gebruiken.

Scratchremover vloeistof is relatief goedkoop en krassen zijn na behandeling met scratchremover minder goed zichtbaar. Echter verdwijnt een kras via deze aanpak vaak niet helemaal. Met de hand polijsten is een zeer tijdrovend klusje en u moet enorm nauwkeurig te werk gaan om een goed resultaat te krijgen. Daarnaast moet de behandeling vaak herhaald worden voor een mooi resultaat.

Vaak wordt gedacht dat polijsten slecht is voor de auto. Dat is niet per definitie zo, maar polijsten is wel een vak apart. U kunt het zeker zelf doen, mits u weet waar u aan begint en zich bewust bent van de risico’s. Als u de polijstmachine slecht hanteert, geen goed voorbereidend werk heeft gedaan of onzorgvuldig bent kunt u de lak flink beschadigen.

Wax?

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat je door het waxen van de auto ook krassen kan verwijderen. Echter is dat niet het geval. Wax is enkel een beschermlaag die u na het polijsten op uw auto kan aanbrengen om uw auto tijdelijk extra bescherming te bieden tegen krasjes. Wax werkt vrij simpel, u brengt het aan, laat het inwerken en poetst het uit.

Wanneer moet ik een professional de schade laten herstellen?

Als enkel de bovenste laklaag is beschadigd kunt u zelf proberen de kras te herstellen. Is de kras echter zeer goed zichtbaar en diep, dan zijn er meerdere laklagen beschadigd geraakt. Het is dan beter om de hulp van een autoschadehersteller in te roepen.

Wat kost het verwijderen van krassen op de auto?

De kosten voor het verwijderen van krassen op uw auto zijn afhankelijk van de diepte van de kras en de grootte van het beschadigde gebied. Afhankelijk van de gebruikte methode voor schadeherstel zullen de prijzen variëren.

Voordat een autoschadeherstelbedrijf een accurate kosteninschatting af kan geven moeten zij weten:

  • Hoe diep de kras is;
  • Waar de kras zit;
  • Hoe lang de kras is;
  • Of er sprake is van roestvorming.

Over het algemeen geldt: hoe ondieper de kras, hoe eenvoudiger – en dus goedkoper – om te herstellen. Loopt de kras over meerdere panelen van de auto, dan is er meer tijd nodig voor het herstel. Ook bij roestvorming is de ingreep tijdrovender.

U kunt vooraf altijd een offerte opvragen zodat u weet wat de kosten zullen zijn voor het laten herstellen van de krassen.  Uit het kostenplaatje blijkt vaak ook het belang van een goede reparatie. U kunt zelf proberen de kras te herstellen, maar zal u dan hetzelfde resultaat krijgen als wanneer u de reparatie laat uitvoeren door een erkend bedrijf?

Uitbesteden van reparatie scheelt u niet alleen veel tijd, maar ook krijgt u garantie op de uitgevoerde herstelwerkzaamheden. Na het herstellen van de krassen kunt u weer vol trots in uw auto stappen, die weer zo goed als nieuw is.

Spotrepair voor herstellen van autokrassen

Een kras op uw auto kan vervelend zijn en zelfs schadelijk op de lange termijn. Repareren van een auto kan echter aardig in de kosten lopen, zeker als een geheel paneel opnieuw gespoten moet worden. Gelukkig biedt spotrepair dé oplossing voor plaatselijk herstel van lakschade.

Bij spotrepair wordt gebruik gemaakt van speciaal gereedschap, lak en materialen om een plaatselijk gebied te herstellen. Een van de voordelen van deze aanpak is dat niet het hele paneel van de auto verwijdert dient te worden of opnieuw gespoten moet worden. Door de nieuwste spotrepair-technologie te combineren met een zorgvuldig proces zijn we vanuit Autolakherstel.nl in staat om elk beschadigd gebied te herstellen.

Normaliter moesten auto’s voor relatief kleine schade al naar een carrosseriewerkplaats worden gebracht. Het schadeherstel kon zelfs wel diverse dagen duren. Gelukkig is dat niet meer nodig met de technologie van vandaag. Nu is het mogelijk om uw auto binnen een paar uur te laten herstellen, zodat deze er weer als nieuw uitziet. De reparatiekosten zijn bovendien ook aanzienlijk lager dan wanneer het gehele paneel opnieuw gespoten dient te worden.

Spotrepair kan voor vele soorten autoschade worden ingezet. Het is niet voor niets dé ideale oplossing voor foutloze, snelle reparatie van auto- en lakschade. Spotrepair kan worden toegepast om:

Autolakherstel.nl is de grondlegger van de spotrepair-technologie (SMART-reparatietechnologie) en heeft meer dan 25 jaar ervaring. Onze experts, verspreid over het hele land, helpen u graag om snel en voor lage kosten uw autoschade te herstellen. Wij staan voor u klaar als u een onverwachte kras snel wilt laten repareren.

Bent u op zoek naar een professionele autoschadespecialist om krassen op uw auto te herstellen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan door het formulier in te vullen op de website. U ontvangt dan spoedig een kosteninschatting van ons.

    Offerte

    Vraag hieronder uw offerte aan:

    Volgende