Kunststof repareren

Blog Our World

Hoe kunststof repareren: Tips van professionals bij Autolakherstel.nl

Plastic is een ongelooflijk belangrijk materiaal dat we in de moderne samenleving gebruiken; het wordt gebruikt om zoveel producten te maken die we dagelijks gebruiken. Helaas kan kunststof ook gemakkelijk beschadigen en scheuren. Het is essentieel om deze beschadigingen correct te repareren, zowel voor esthetische doeleinden als om ervoor te zorgen dat het product nog naar behoren functioneert!

Bij Autolakherstel.nl zijn we gespecialiseerd in het repareren kleine autoschades en dus ook  kunststof auto-onderdelen die beschadigd zijn door slijtage of ongelukken. Wij zijn gepassioneerd om uw auto er op zijn best uit te laten zien, en begrijpen hoe belangrijk het is om reparaties in één keer goed uit te voeren. Voor ons team van professionele experts is het een minimale inspanning om uw kunststof schade te herstellen naar zijn oorspronkelijke staat. In dit artikel geven we tips over hoe u scheuren of barsten in kunststof (ook zelf) kunt repareren, zodat uw auto er nog jaren als nieuw uitziet.

 

Methoden voor kunststof reparatie

 

Warmtereparatie

Bij deze methode wordt hitte gebruikt om het plastic zacht te maken, voordat het opnieuw wordt gevormd en afgekoeld. Dit proces wordt vaak gebruikt als er deuken, scheuren of vouwen in het plastic oppervlak zitten die gladgestreken moeten worden.

Het gebruik van kunststof reparatie sets

Voor diepere scheuren, krassen, gaten en ernstigere schade kan een vulmiddel worden gebruikt om de aangetaste plek op te vullen. Dit kan met een speciaal soort plamuurmateriaal, vulmiddel, tweedelige epoxy lijm of andere speciale lijmen zijn dat overeenkomt met de oorspronkelijke kleur van het plastic. Het voordeel van deze techniek is dat het langdurige reparaties kan opleveren en dat het vaak gebruikt voor onderdelen die veel kracht of trillingen vereisen.

Onze spotrepair methode

Bij Autolakherstel.nl gebruiken we een ‘spot repair’ techniek om kunststof oppervlakken te herstellen die beschadigd zijn door slijtage of ongelukken. Hierbij worden gespecialiseerde gereedschappen en materialen gebruikt op het getroffen gebied, waardoor we alleen het beschadigde gebied repareren zonder het hele paneel van de auto te hoeven verwijderen of opnieuw te spuiten. Dit proces is veel sneller dan traditionele autoschadeherstel bedrijven, waardoor we uw auto in slechts één of twee dagen al kunnen terugbrengen. Onze methode zorgt ervoor dat de kunststof in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld met behoud van zijn natuurlijke sterkte en flexibiliteit.

Het lassen van scheuren in kunststof

Kunststoflassen is een andere manier om plastic te repareren. Hierbij wordt het plastic aan elkaar gesmolten, waardoor u eventuele scheuren of vouwen in het oppervlak kunt opvullen. Het lasproces werkt het beste op kleine plekken die niet veel kracht of trillingen nodig hebben om gerepareerd te worden.

Het repareren van barsten in kunststof zonder vervanging

Autolakherstel.nl is gespecialiseerd in het repareren van krassen, scheuren en gaten in kunststof autoproducten zonder dat vervanging nodig is. Onze specialisten zijn opgeleid om verschillende soorten schades te identificeren die optreden op kunststof. Daarnaast, hebben we een gespecialiseerd proces ontwikkeld om diepe scheuren, krassen en gaten te repareren zonder het hele paneel of onderdeel te hoeven vervangen. Hierdoor kunnen we uw auto herstellen snel en kosteneffectief, zodat u zo snel mogelijk weer de weg op kunt.

Schilderen, spuiten en lakken

Als het beschadigde plastic of kunststof product te ver heen is, kan het geschilderd, overgespoten of gelakt worden om de oorspronkelijke kleur en textuur van het plastic te evenaren.

Autolakherstel.nl heeft een database met alle passende autokleuren om te zorgen dat uw autokleur perfect op de nieuwe reparatie aansluit.

 

Onze 7 Professionele Tips voor Kunststof Reparatie

 

Tip 1: Scheuren en barsten in kunststof identificeren

Het is belangrijk om het type schade correct vast te stellen om te bepalen welke reparatiemethode het meest succesvol zal zijn. Scheuren en barsten kunnen er op verschillende soorten kunststof anders uitzien, dus het is belangrijk om goed te kijken en de toestand van de beschadigde plek nauwkeurig te beoordelen voordat u een reparatie probeert. Er zijn verschillende soorten kunststofschades: 

 • Scheuren en barsten
 • Oppervlakkige en diepe krassen
 • Deuken of vouwen
 • Diepe barsten
 • Crazing (kleine oppervlakte rimpels) 

Tip 2: Kies de juiste reparatie methode voor de schade

Afhankelijk van de ernst van de schade kunnen sommige reparatie methoden beter te gebruiken zijn dan andere. Voor kleine deuken of vouwen kan een warmte reparatie geschikt zijn; voor diepere scheuren kan een kunststof reparatieset of lassen nodig zijn.

Tip 3: Kies de beste manier om krassen op kunststof te verwijderen

Krassen kunnen lastig te verwijderen zijn, maar met het juiste gereedschap en de juiste technieken is het goed mogelijk. Afhankelijk van de diepte van de kras kan een plastic vuller in combinatie met schuurpapier de plek opvullen en het plastic in zijn oorspronkelijke staat herstellen. Werkt dit niet, dan kan een gespecialiseerde verf of lak nodig zijn om de kras te bedekken en te beschermen tegen verdere schade.

Bij Autolakherstel.nl hebben we de vaardigheid en expertise om ervoor te zorgen dat uw auto goed, snel en voordelig wordt gerepareerd. Met onze gespecialiseerde gereedschappen, producten en technieken kunt u erop vertrouwen dat elke kunststof reparatieklus goed wordt uitgevoerd. Neem contact met ons op vandaag om een schatting te krijgen of een reparatie te boeken!

Tip 4: Het herstellen van deuken in kunststof

Deuken kunnen iets moeilijker te repareren zijn, maar met de juiste techniek is het mogelijk. Eventueel kan Paintless Dent Removal (PDR) een uitkomst bieden. Bij dit proces wordt voorzichtig de deuk verwijdert, zonder gebruik te maken van verf of plamuur. In andere gevallen kan men ookkiezen voor warmtereparaties. Dit is de beste optie voor deuken in kunststof, omdat ze het oppervlak weer opvullen of terugbuigen en egaliseren zonder de oorspronkelijke sterkte of flexibiliteit aan te tasten. Als de deuk echter te diep of te ernstig is, kan een meer gespecialiseerde aanpak nodig zijn. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tip 5: Het aanbrengen van een beschermende coating

Het is belangrijk om na elke kunststof reparatie een beschermende coating aan te brengen. Dit helpt het gebied te beschermen tegen verdere schade en zorgt ervoor dat de reparaties lang meegaan.

Tip 6: Zelf kunststof producten repareren

Als je vertrouwen hebt in je doe-het-zelf vaardigheden, is het goed mogelijk om kunststof producten en onderdelen zelf te repareren. Met de juiste gereedschappen, materialen en instructies kunt u alle schade zelf repareren. Dit kan een geweldige manier zijn om geld en wanneer handig ook tijd te besparen.

Tip 7: Hoe u kunststof interieur van uw auto kunt repareren

Het is ook mogelijk om kunststof oppervlakken aan de binnenkant van een auto te repareren. Voor deze reparaties raden we aan een gespecialiseerde plastic vuller of lijm te gebruiken of kunststof lassen. Hiermee kunt u eventuele gaten of spleten in het oppervlak opvullen en weer glad maken.

Kunststof reparatie is een vak apart en kan best lastig zijn. Maar met de juiste producten, technieken en vaardigheden kunnen gespecialiseerde bedrijven zoals Autolakherstel.nl kan u helpen ervoor te zorgen dat uw auto er zo goed als nieuw uitziet. Neem vandaag nog contact met ons op voor een prijsopgave of het boeken van een reparatie!

 

Specifieke kunststof reparaties

 

Deuken en krassen in kunststof panelen repareren

Het repareren van deuken en krassen in kunststof panelen vereist meestal een combinatie van verschillende technieken, afhankelijk van de grootte en diepte van de beschadiging. Hier zijn enkele stappen die u kunt volgen om deuken en krassen in kunststof panelen te repareren:

 1. Verwijder vuil en stof van het beschadigde gebied met een doek en warm water.
 2. Verwarm het beschadigde gebied met een föhn of warmtepistool. Dit zal het kunststof zacht maken en het gemakkelijker maken om te bewerken.
 3. Gebruik een hittebestendige zuignap om de deuk eruit te trekken. Plaats de zuignap op de deuk en trek eraan terwijl u zachtjes het kunststof paneel masseert om het terug in zijn oorspronkelijke vorm te krijgen.
 4. Als er krassen zijn, schuur deze dan glad met een fijn schuurpapier. Begin met een grof schuurpapier en werk geleidelijk naar een fijner schuurpapier totdat de krassen niet meer zichtbaar zijn.
 5. Reinig het gebied opnieuw met warm water en een doek.
 6. Breng een laag primer aan op het gerepareerde gebied. Dit zal helpen om de verf beter te laten hechten aan het kunststof.
 7. Breng ten slotte een laag autolak aan op het gerepareerde gebied en laat het drogen volgens de instructies op de verpakking.

Als de beschadiging te groot of diep is, kan het nodig zijn om het hele paneel te vervangen. In dat geval is het beter om professionele hulp in te schakelen. Autolakherstel.nl heeft verschillende diensten en producten om dit soort reparaties te realiseren. Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte of om een reparatie te boeken!

Hoe u een kunststof dashboard kunt repareren

Een kunststof dashboard is een van de meest voorkomende onderdelen van een auto die beschadigd kan raken. Gelukkig zijn er verschillende methoden om een beschadigd dashboard te repareren. Allereerst moet u de beschadiging beoordelen. Kleine scheurtjes en krassen kunnen worden gerepareerd met een kunststof reparatiekit. Reinig het oppervlak van het dashboard grondig en vul de scheurtjes met behulp van een kit. Na het aanbrengen van de kit kunt u het oppervlak van het dashboard gladstrijken. Na het uitharden van de kit kunt u het oppervlak van het dashboard schuren en opnieuw verven met een kleur die overeenkomt met de originele kleur van het dashboard.

Als de beschadiging aan het dashboard groter is, zoals een grote deuk, dan kan het nodig zijn om het dashboard te verwijderen en te vervangen. Dit is echter een ingrijpende en kostbare reparatie. Het is altijd verstandig om eerst te kijken of de beschadiging kan worden gerepareerd speciale kunststof reparatiekits voordat u besluit om het dashboard te vervangen. Als u niet zeker bent van uw eigen vaardigheden, dan kunt u overwegen om een professionele autoreparateur in te schakelen om de reparatie voor u uit te voeren. Autolakherstel.nl heeft de ervaring en kennis om deze delicate reparatie aan te pakken. Neem vandaag nog contact met ons op voor een prijsopgave of om een reparatie te boeken!

Het repareren van kunststof stoelen en spiegels

Het repareren van kunststof stoelen en spiegels vereist vergelijkbare technieken als het repareren van een kunststof dashboard. Als de stoel of spiegel gebarsten of gescheurd is, moet het beschadigde gebied eerst worden gereinigd en vervolgens worden geschuurd met een fijn schuurpapier. Daarna kan een kunststofreparatieset worden gebruikt om het beschadigde gebied te repareren. De kit moet worden aangebracht en gelijkmatig worden verdeeld over de scheur of barst. Laat de kit uitharden volgens de instructies op de verpakking en schuur het vervolgens glad met fijn schuurpapier. Het kan nodig zijn om meerdere lagen kit aan te brengen en te schuren totdat de gewenste afwerking is bereikt. Na het voltooien van de reparatie moet het gebied goed worden gereinigd en worden gepolijst om het te laten glanzen en er als nieuw uit te laten zien.

Het repareren van kunststof wieldoppen, tankdoppen, zijpanelen, en voorruitlijsten

Het repareren van kunststof wieldoppen, tankdoppen, zijpanelen en voorruitlijsten kan vergelijkbaar zijn met het repareren van kunststof bumpers. In sommige gevallen kunnen scheuren en barsten worden gerepareerd met behulp van een kunststof lasmethode, waarbij een stuk kunststof wordt gesmolten en aan de beschadigde plek wordt toegevoegd om het te vullen. Een andere methode om kleine scheurtjes en krassen te repareren is door gebruik te maken van kunststof vulmiddel en schuurpapier. Hiermee kan het oppervlak van de beschadigde plek worden gevuld en gladgeschuurd worden tot het oppervlak weer gelijk is met de rest van het paneel. Voor grotere beschadigingen kan het nodig zijn om toch het onderdeel te vervangen of te laten vervangen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte of om een reparatie te bespreken.

Het repareren van kunststof grills, motorafdekkingen, sierlijsten en koplampen

Reparatie van plastic producten, zoals kunststof grills, motorafdekkingen, sierlijsten en koplampen kan worden gedaan door middel van een verscheidenheid aan methoden, afhankelijk van de aard van de schade. Kleine krassen en beschadigingen kunnen worden opgevuld en geëgaliseerd met een speciale kunststofvuller en vervolgens geschuurd en gepolijst. Voor grotere beschadigingen, zoals scheuren en barsten, kan een combinatie van lassen, vullen en schuren worden gebruikt om de schade te herstellen. Bij koplampen kan het soms nodig zijn om de hele koplampunit te vervangen als de schade te groot is of als er vocht in de koplamp is binnengedrongen. Het is echter altijd aan te raden om professionele hulp te zoeken bij het repareren van grote schade aan de grills, motorafdekkingen, sierlijsten en koplampen van uw auto om ervoor te zorgen dat de reparatie veilig en duurzaam is.

 

Conclusie

Het correct repareren van kunststof is essentieel om uw auto er als nieuw uit te laten zien. Slecht uitgevoerde reparaties kunnen niet alleen een doorn in het oog zijn, maar ook leiden tot meer schade in de toekomst. Het is belangrijk om gespecialiseerd gereedschap en technieken te gebruiken bij het repareren van kunststof, want die zorgen ervoor dat de reparatie langer meegaat en er beter uitziet dan een doe-het-zelf oplossing

Autolakherstel.nl levert al tientallen jaren hoogwaardige plastic reparatiediensten, gespecialiseerd in het repareren van kleine autoschades zoals bekraste lak, gebarsten kunststoffen en ingedeukte carrosseriedelen. Onze ervaren technici zijn goed vertrouwd met de gereedschappen en technieken die nodig zijn om alle soorten kunststofreparaties met precisie en zorg aan te pakken.

Als het gaat om het vinden van de juiste professional voor uw plastic reparatiebehoeften, zijn er een paar belangrijke factoren waar u rekening mee moet houden. Zorg er eerst en vooral altijd voor dat de vakman die u kiest ervaring en deskundigheid heeft in het omgaan met het type kunststof dat u gerepareerd moet hebben. Veel autoreparatiebedrijven zijn gespecialiseerd in specifieke soorten kunststofreparatie, dus het is belangrijk om er zeker van te zijn dat de winkel die u kiest de juiste ervaring heeft.

 

  Offerte

  Vraag hieronder uw offerte aan:

  Volgende