overhitte auto oorzaken

Blog Our World

Motorrook: oorzaken en oplossing

Een rokerige motor vertelt u iets. Wanneer de motor begint te roken, dan is er iets dat niet helemaal klopt en dit moet verder worden onderzocht. Motorrook kan blauw, grijs, zwart of wit zijn. Afhankelijk van de oorzaak van het probleem, is de kleur van de rook een goede indicator.

Blauwe motorrook

Wanneer uw motor blauwe rook uit de uitlaat afgeeft, dan is dit meestal een teken dat uw auto olie brandt. In de meeste gevallen lekt olie ergens in de verbrandingskamer en de afdichtingen van de klepgeleider, of mogelijk zijn de zuigerveren versleten en moeten worden vervangen. Bij auto’s met een turbocompressor kan blauwe motorrook soms aangeven dat de turbo aandacht nodig heeft. Deze moet dan worden gerepareerd of er kan een vervanging nodig zijn.

Grijze motorrook

Iets moeilijker te diagnosticeren, want grijze motorrook kan een aantal betekenissen hebben. In sommige gevallen kan dit ook het teken zijn van olie in de auto of een defecte turbocompressor. Er kan een probleem zijn met transmissievloeistof die in de motor opbrandt of een fout met de transmissievacuümmodulator. Soms zit er een ventiel met een positieve carterventilatie (PCP) vast en heeft zo snel mogelijk aandacht van een monteur nodig.

Witte motorrook

Dunne, piekerige dampen of witte rook kunnen soms een opeenhoping van condens in het uitlaatsysteem zijn. Niets om u zorgen over te maken. Dikkere witte rookpluimen zijn echter sinister en moeten zo snel mogelijk worden onderzocht. In de ernstigste gevallen kan de motorrook brandend koelmiddel zijn dat wordt veroorzaakt door een gebarsten motorblok, een kapotte koppakking of een soort van schade aan de cilinderkop. Te veel olie bijvullen kan er ook voor zorgen dat witte rook uit de uitlaat komt. Leer hoe u de auto moet vullen met de juiste hoeveelheid olie om dit te voorkomen.

Zwarte motorrook

Vuile zwarte rook uit de uitlaat kan worden veroorzaakt door iets simpels zoals een verstopt luchtfilter, maar het kan ook ernstiger zijn. Dit kan duiden op defecte brandstofinjectors, sensoren of een ander probleem met de brandstofdrukregelaar. Zwarte rook is meestal een teken dat uw motor een teveel aan brandstof verbrandt, maar dit is ook één van de gemakkelijkste rook gerelateerde problemen die u kunt verhelpen.

Elk teken van rook uit de uitlaat van uw auto moet verder worden onderzocht. Laat het door een gekwalificeerde monteur bekijken om verdere complicaties en grote schade aan het milieu te voorkomen. Neem gerust contact met ons op.

    Offerte

    Vraag hieronder uw offerte aan:

    Volgende