overhitte auto

Blog Our World

Wat te doen bij oververhitting auto?

Motoren worden van tijd tot tijd oververhit en dit kan aan een aantal redenen worden toegeschreven. In veel gevallen is dit te wijten aan een laag koelvloeistofniveau, dat eenvoudigweg moet worden bijgevuld in de reservoirfles in het motorcompartiment. Er zijn echter nog andere redenen waarom een ​​motor oververhit kan raken. Als dit gebeurt, kan dit ernstige gevolgen hebben, zoals motorbeschadiging.

U merkt snel of uw auto oververhit raakt. Er komt stoom onder de motorkap vandaan en de temperatuurmeter van het dashboard begint te stijgen. In een moderne auto kunt u een elektronische waarschuwing krijgen in de vorm van een digitale uitlezing op het dashboard en er kan een onaangename geur door de ventilatieopeningen in de passagiersruimte van de auto dringen.

Redenen van oververhitting

Dit zijn enkele redenen waarom een auto oververhit kan raken:

 • Defecte thermostaat
 • Geen of weinig koelvloeistof
 • Koelventilator werkt niet
 • Radiator defect
 • Radiatorslangen zijn gespleten, geknikt of compleet kapot
 • Er lekt koelvloeistof uit het systeem
 • Radiateurdop defect of niet in de juiste positie gedraaid
 • Luchtfilter is verstopt, geblokkeerd of moet worden vervangen
 • Gebarsten of kapotte koppakking
 • Defecte bougies

Als uw auto oververhit raakt, dan brengt u deze naar uw lokale Bosch-servicecentrum en vraagt ​​u aan een getrainde monteur om deze van dichtbij te bekijken. Ze kunnen een diagnose stellen van het probleem, vertellen u welke onderdelen nodig zijn om het probleem op te lossen en geven u een gedetailleerde offerte, zodat u exact weet hoeveel de reparatie gaat kosten.

Wat te doen als uw auto oververhit raakt?

Blijven rijden in een oververhitte auto kan extra schade aan de motor veroorzaken, dus probeer altijd te stoppen zodra het veilig is om dit te doen. Technisch gezien kunt u de auto nog steeds een korte afstand laten rijden. Er zijn bepaalde maatregelen die u kunt nemen om de motor een beetje af te koelen.

Zet de airconditioning uit

Begin door de airconditioning uit te schakelen als u deze aan heeft staan. Airconditioners werken door middel van een compressor die op zijn beurt zijn vermogen van de motor afhaalt. Door de airconditioning uit te schakelen, haalt u deze extra belasting van de motor, zodat deze niet zo hard hoeft te werken.

Draai de kachel omhoog

Zet de kachel vervolgens op voluit. De verwarming bevat een kern met een eigen ventilator, die warmte van de motor van de auto afvoert. Doe de ramen naar beneden als dat nodig is. Afhankelijk van de tijd van het jaar en de buiten- en binnentemperatuur, kan de cabine van de auto een beetje benauwd worden.

Stop de auto

Draai, indien mogelijk, van de weg af en zet de motor af. Laat de motor een tijdje afkoelen voordat u de motorkap opent om hem verder te laten afkoelen. U kunt dan op zoek gaan naar tekenen van problemen die de auto mogelijk hebben laten oververhitten, zoals koelvloeistof die uit een defecte slang of kapotte radiator op de grond lekt.

Roep om hulp

Een waarschuwing! Probeer de radiatorvuldop niet te verwijderen als de motor nog heet is. Dit is een systeem onder druk en er kan heet water uit de radiateur komen en een erg branderig gevoel geven. Als de auto al zijn koelvloeistof heeft verloren, neem dan contact op met uw pechhulpverlener of neem contact op met uw gewone Bosch-servicecentrum om het voertuig te laten herstellen.

  Offerte

  Vraag hieronder uw offerte aan:

  Volgende