Blog Our World

Parkeerschade: voorkomen en herstellen

Of het nu gaat om een kleine deuk of een grote kras, parkeerschade is vervelend! Het is belangrijk om te weten hoe u parkeerschades kunt voorkomen en wat u moet doen als u schade aan uw auto hebt opgelopen. Deze blog over parkeerschade geeft u alle informatie die u nodig hebt over het voorkomen en herstellen ervan.

 

Wat is parkeerschade?

Parkeerschade is, zoals de naam al doet vermoeden, schade die ontstaat tijdens het parkeren van de auto. Dit kan schade zijn die u oploopt door toedoen van een andere weggebruiker, maar ook door vandalisme of door eigen toedoen. Parkeerschade komt dan ook relatief vaak voor. In feite betreft het maar liefst 40% van alle autoschades. Gelukkig is parkeerschade niet altijd erg ernstig en is het vaak mogelijk om de schade zelf te herstellen.

De schade die ontstaat aan uw auto wanneer u uw auto parkeert kan voornamelijk schade aan de carrosserie, deuren of spiegels zijn, maar ook krassen op de lak of deuken in het chassis. Parkeerschade is meestal het gevolg van onoplettendheid, maar soms is er ook sprake van vandalisme of ongelukken.

 

Verschillende soorten parkeerschades

Er zijn verschillende soorten parkeerschades. Beneden hebben we de meest voorkomende voor u beschreven.

 

Deuken in het chassis

Het chassis is het onderstel van de auto. Wanneer u tegen een paal of ander object aanrijdt, kan dit leiden tot deuken in het chassis. Dit is meestal niet erg ernstig en kan in de meeste gevallen hersteld worden. Vaak zijn het kleine deukjes bij de wielkasten of bij de bumper. Dit gebeurt meestal als u tegen een andere auto aanrijdt of als u iets omver rijdt zoals dus een paal of drempel.

 

Schade aan carrosserie, spiegels of deuren

De carrosserie is het frame van de auto. Wanneer u ergens tegenaan rijdt, kan dit leiden tot krassen of deuken in de carrosserie. Dit is vaak het gevolg van onoplettendheid, maar soms ook van vandalisme. De spiegels en deuren van een auto heeft u hoogstwaarschijnlijk wel eens gezien. Deze kunnen ook schade oplopen. Denk aan krassen op de lak, beschadigde spiegels of deuren die niet meer goed sluiten. Dit kan allemaal het gevolg zijn van onoplettendheid of ruwe behandeling.

 

Krasjes op de lak

De lak zit over de hele carrosserie en beschermt de auto tegen roestvorming. Wanneer u ergens tegenaan rijdt of wanneer er iets hards over de lak schraapt, kan dit leiden tot krassen in de lak. Dit is vaak onschuldig en kan eenvoudig hersteld worden, maar soms is de schade zo erg dat de lak moet worden vervangen. Wij raden aan om niet te lang te wachten, met het herstellen van krassen. Aangezien de lak een beschermingslaag is tegen roest en u het liefste natuurlijk roest wilt vermijden op uw auto. In sommige gevallen is de parkeerschade niet altijd zichtbaar. Er is sprake van kleine krasjes die u met het blote oog niet kunt zien, maar die wel schade aan de lak veroorzaken en roest vormen. Als u zich niet zeker bent, laat dan een specialist zoals Autolakherstel.nl naar uw auto kijken.

 

Vandalisme

Vandalisme is het beschadigen van bezittingen van een ander uit bijvoorbeeld woede of jaloezie. Vandalisme gebeurt gelukkig niet heel erg vaak, maar het komt wel voor. Wanneer u uw auto parkeert in een wijk waar sprake is van veel vandalisme, kan het zijn dat uw auto beschadigd wordt. Vandelisme kan op verschillende plekken gebeuren, zo ook bijvoorbeeld in een parkeergarage of in uw parkeervak. Bij vandalismeschade aan uw geparkeerde auto kunt u denken aan krassen in de lak of een steen dat door iemand naar uw auto gegooid wordt. In sommige gevallen is de schade heel erg ernstig en moet de auto zelfs volledig gestript worden.

 

Parkeerschade aan mijn auto voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer u schade aan uw geparkeerde auto heeft, is dat natuurlijk heel erg vervelend en kostbaar. Gelukkig kunt u er soms ook zelf iets aan doen om het te voorkomen. Hieronder vind u enkele tips voor uzelf:

– Wees voorzichtig bij het in- en uitstappen in uw auto. Het is makkelijk om per ongeluk een deur of spiegel te beschadigen.

– Parkeer uw auto niet in drukke parkeervakken of parkeergarages. Dit vergroot de kans op schade door andere automobilisten of vandalen.

– Parkeer uw auto altijd op een veilige plek, zodat er niemand tegenaan kan rijden of u klem kan parkeren in een krappe plek.

– Gebruik Parkeersensoren als u twijfelt of u wel genoeg ruimte hebt om in te parkeren. Uit onderzoek blijkt dat dit schade aan uw auto aanzienlijk verminderd.

Ten slotte, mocht het dan toch gebeuren, zorg ervoor dat schade zo snel mogelijk hersteld wordt! Dit voorkomt dat de schade nog groter wordt en er bijvoorbeeld roest ontstaat. Dan bent u namelijk nog veel verder van huis. Laat een specialist, zoals Autolakherstel.nl, ernaar kijken en laat u adviseren.

 

Veelvoorkomende situaties waarin parkeerschade ontstaat

Parkeerschade is helaas erg onaangenaam, maar het kan soms ook onvermijdelijk zijn. Het komt zoveel voor dat u zich hier ook niet voor hoef te schamen! Hieronder vindt u enkele veelvoorkomende situaties waarin parkeerschade ontstaat:

 

Parkeren in een parkeergarage of parkeervak

Parkeren in een parkeergarage of parkeervak is niet altijd even makkelijk. Het meest voorkomende voorbeeld is natuurlijk dat u niet goed oplet en de dode hoek niet goed in zicht heeft en u bijvoorbeeld tegen een paaltje of drempeltje aanrijdt. U moet ook goed uitkijken dat u niet tegen de muur aan rijdt, te ver over blokkades in het vak aan rijdt of schade aanricht aan een andere auto’s. Ook is het belangrijk om uw auto niet te dicht bij een andere auto te parkeren, zodat niemand anders schade kan aanrichten of er meer uit kan. Er is ook altijd een kans dat iemand anders schade aanricht door middel van vandalisme.

Daarnaast zijn parkeervakken vaak ook erg druk, wat de kans vergroot op parkeerschade. Dit komt doordat mensen haast hebben en minder opletten bij het in- en uitstappen van hun auto.

 

Parkeren langs de kant van de weg

Parkeren langs de kant van de weg is misschien wel het gevaarlijkst, omdat er altijd een kans is dat iemand tegen uw auto aan rijdt, loopt of uzelf een inschattingsfout maakt. Zo is bijvoorbeeld fileparkeren langs de kant van de weg ook niet altijd even makkelijk. Als u parkeert naast een stoep of trottoir, kunnen uw velgen beschadigd raken doordat u tegen de stoep of trottoir oprijdt. Het is ook belangrijk dat u er rekening houdt dat mensen schade kunnen aanrichten door tegen uw auto te lopen of schade kunnen toebrengen met tassen, koffers of andere voorwerpen. Als u parkeert in een straat waar veel verkeer is, kan het ook zo zijn dat schade ontstaat door rijdend verkeer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kapotte spiegel. Zoals u merkt, is er bij deze parkeeroptie dus veel om rekening mee te houden! Let dus goed op bij het parkeren lang de kant van de weg.

 

Krassen op de lak van mijn auto

Krassen in de lak van uw auto ontstaan vaak doordat u iets tegen de auto aan schuurt of schade oploopt door schurende materialen. Dit kunnen schoenen zijn, tassen of andere voorwerpen die tegen de auto schuren. Krassen in de lak van uw auto zijn vaak klein, maar kunnen toch niet leuk zijn. Helaas is het vaak niet mogelijk om deze krassen zelf te herstellen, maar gelukkig kan een professional dit wel voor u doen.

 

Wat te doen bij schade aan mijn geparkeerde auto?

Parkeerschade is vervelend, maar gelukkig kunt u er meestal wel iets aan doen. Als u schade aan uw auto heeft opgelopen, kunt u de volgende stappen ondernemen:

Stap 1 –  Neem contact op met de eigenaar van de andere partij die ook schade heeft opgelopen. Als u in een nare situatie bent gekomen, waar degene bijvoorbeeld is weggereden,  kunt u contact opnemen met de eigenaar van de parkeerplaats of parkeergarage. Ze kunnen misschien helpen bij het vinden van de dader of het vaststellen van de schade.

Stap 2 – Neem contact op met uw verzekering. Sommige verzekeringen vergoeden namelijk parkeerschades, dus het is altijd de moeite waard om te bellen en te vragen.

Stap 3-  Repareer uw schade zo snel mogelijk. Als u schade heeft opgelopen, is het verstandig om de schade zo snel mogelijk te laten repareren. Dit voorkomt dat de schade erger wordt en u misschien nog meer geld kwijt bent aan de reparatie. Een professional kan ervoor zorgen dat uw schade weer netjes wordt hersteld en dat u er geen omkijken meer naar heeft! Neem voor kleine schades, krassen en deukjes contact op met Autolakherstel.nl, voor grote mechanische schades, kunt u een garage inschakelen.

 

Parkeerschade herstellen

Parkeerschade is een van die frustrerende dingen die iedereen kan overkomen. Het is vervelend, kostbaar en kan moeilijk te herstellen zijn. Parkeerschade kan gebeuren door vele redenen zoals eerder besproken. Het hoeft niet altijd uw eigen schuld te zijn. Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk bewijs heeft, dus vraag de eigenaar van de parkeergarage of de parkeerplaats voor camerabeelden. Wat de oorzaak ook is, als u parkeerschade heeft, is het belangrijk dat u de schade zo snel mogelijk herstelt. Dit voorkomt dat de schade erger wordt en het kan ervoor zorgen dat u minder geld kwijt bent aan de reparatie. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop u parkeerschade kunt herstellen.

1) Kleine schades zoals krassen en deukjes kunnen vaak door een professional, zoals Autolakherstel.nl, worden hersteld met behulp van bijvoorbeeld de speciale spot-repair methode. Het is een snelle en eenvoudige en snelle manier om kleine schade te herstellen en u kunt vaak meteen na de reparatie weer rijden.

2) Voor grotere schades, kunt u een garage of herstelbedrijf inschakelen. Zij kunnen ervoor zorgen dat de schade weer helemaal hersteld wordt, vervangen de nodige onderdelen en dat uw auto er weer als nieuw uitziet.

Het is wel belangrijk dat u ervoor zorgt dat de schade zo snel mogelijk hersteld wordt, omdat anders de schade erger kan worden en het kan leiden tot hogere kosten.

 

Autolakherstel.nl en het herstellen van schade aan mijn geparkeerde auto

Autolakherstel.nl is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het herstel van kleine schades aan auto’s. Ze hebben een speciale spot-repair methode om schades, zoals krassen en deukjes, snel en efficiënt te herstellen. We focussen ons alleen op de plek waar de schade is en hoeft niet een geheel onderdeel te vervangen. Dit is een snelle, makkelijke, kostenbesparend en duurzame manier om schade aan uw auto te herstellen. U kunt na de reparatie direct weer rijden.

Neem contact op met Autolakherstel.nl als u schade heeft opgelopen aan uw geparkeerde auto en de schade wilt laten herstellen. Zij kunnen ervoor zorgen dat de schade snel en efficiënt wordt hersteld.

 

Wat dekt mijn autoverzekering?

Sommige autoverzekeringen vergoeden parkeerschades, maar dit is niet bij alle verzekeringen het geval. Het is daarom altijd verstandig om uw polis na te kijken of parkeerschade ook gedekt wordt. Als u parkeerschade hebt, kunt u altijd contact opnemen met uw verzekeraar om te vragen wat de mogelijkheden zijn.

 

Wanneer kan ik een beroep doen op mijn WA-verzekering?

Uw WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) dekt schade die u met uw auto aanricht aan anderen. Dit betekent dat parkeerschade niet gedekt wordt door de WA-verzekering. Als u parkeerschade hebt, kunt u dus niet beroep doen op de WA-verzekering.

 

Wat kost het om mijn geparkeerde auto te laten herstellen?

De kosten voor het herstellen van parkeerschade verschillen per bedrijf. Het is altijd verstandig om een aantal offertes op te vragen, zodat u weet wat de kosten ongeveer zullen zijn. Autolakherstel.nl biedt klein schadeherstel aan voor een scherpe prijs, aangezien complete onderdelen niet vervangen hoeven te worden door gebruik van de spotrepair methode. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte!

 

Wat raadt Autolakherstel.nl aan bij parkeerschade?

Autolakherstel.nl raadt aan om bij parkeerschade contact op te nemen met uw verzekering en een aantal offertes op te vragen bij verschillende autoherstelbedrijven. Wij bieden kleine parkeerschadeherstel aan voor een scherpe prijs. U kunt contact met ons opnemen voor advies, meer informatie of een vrijblijvende offerte!

 

Extra tip voor schade aan geparkeerde auto’s

Parkeerschade is vervelend, maar u kunt er in de meeste gevallen eenvoudig iets aan doen en het laten repareren. Als u schade aan uw auto hebt opgelopen, kunt u de volgende stappen ondernemen:

– Neem contact op met de eigenaar van de parkeerplaats of parkeergarage. Ze kunnen misschien helpen bij het vinden van de dader of het vaststellen van de schade.

– Neem contact op met uw verzekering. Sommige verzekeringen vergoeden parkeerschades, dus het is altijd verstandig om na te gaan of dit bij uw verzekering het geval is.

——-

Dit was alles wat we te vertellen hadden over parkeerschade. We hopen dat dit artikel u heeft geholpen en dat u schade aan uw auto voorkomt. Wanneer u toch schade oploopt, kunt u altijd contact met ons opnemen voor advies of een vrijblijvende offerte!

    Offerte

    Vraag hieronder uw offerte aan:

    Volgende