steenslag herstellen

Blog Our World

Steenslag verwijderen: tips om steenslag te herstellen

Steenslag komt helaas vaak voor bij autolak, meestal is het zichtbaar op de motorkop. Steenslag zijn kleine, diepe beschadigingen aan de lak van uw auto.

Steenslag is het resultaat van puin en grind dat van de banden van de voorliggende auto wordt opgeworpen. Bij grote snelheid kunnen de steentjes en gruis kleine deuken achterlaten in uw auto. Dit is met name een probleem op de snelweg.

Steenslag komt met name voor gedurende de winter, omdat de zoutstrooiers dan gruis over de wegen strooien. De schade kan bovendien worden verergerd door het winterse weer, omdat water en ijs door de deukjes in het metaal onder de autolak zouden kunnen komen.

Helaas is steenslag moeilijk te vermijden, maar gelukkig kan het worden gerepareerd. Het is belangrijk om steenslag te verwijderen, zodat het niet erger wordt in de regen.

Wanner een doe-het-zelfreparatie niet voldoende is

Bij het aantreffen van steenslag besluiten veel mensen vaak om zelf de autolak bij te werken. Soms is dit mogelijk bij kleine beschadigingen, maar er zijn momenten waarop uw auto beter naar een professional kan gaan:

 • wanneer door steenslag het onderliggende metaal is blootgesteld,
 • wanneer roestplekken zijn ontstaan,
 • wanneer er veel steenslag is of op meerdere plekken.

Roest is een probleem bij steenslag herstellen omdat de verf niet kan hechten aan roestig metaal. Als u de roest niet eerst opruimt, blijft de roest zich door het metaal verspreiden. Als dat blijft voortduren kan dat resulteren in een dure reparatie of zelfs vervanging van een geheel paneel.

Steenslag repareren

Het verwijderen van steenslag kost tijd, een passende kleur verf en een vaste hand. Hierbij stapsgewijs instructies:

 1. Reinig het beschadigde gebied met water en zeep en dep het daarna met alcohol of terpentine. Deze stap is essentieel om vet te verwijderen, zodat de verf een goed hechtoppervlak krijgt. Laat nu de plek drogen.
 2. Schuur eventuele opstaande randen rondom de steenslag weg. U kunt hiervoor een snijpasta gebruiken of een zeer fijnkorrelig schuurpapier. Pas op dat u de omringende lak niet beschadigt. Wrijf niet te hard.
 3. Breng de grondlaag aan. Gebruik hiervoor een heel fijn penseel of lakstift. Laat vervolgens drogen.
 4. Breng de verf in dunne lagen aan. De autolak wordt oorspronkelijk in meerdere lagen aangebracht, het beste is om dit zelf ook te doen. Laat de verflagen tussendoor opdrogen. Zorg ervoor dat de verf binnen het beschadigde gebied blijft en niet verspreidt naar de omliggende gebieden.
 5. Zodra de verf droog is schuurt u voorzichtig om dit gebied op hetzelfde niveau te brengen als de omringende verf. Hiervoor is een zeer fijnkorrelig schuurpapier nodig – en een vaste hand. Voor kleine steenslag kunt u schuurpapier rondom het botte uiteinde van een penseel vastmaken, zodat u de omringende verf niet bekrast.
 6. Breng nu de toplaag aan om de steenslag af te dichten en laat dit drogen.

Uw auto beschermen tegen steenslag

Uw auto volledig beschermen tegen steenslag is helaas onmogelijk. Toch kunt u een lakbescherming gebruiken om het risico op steenslag te verminderen. Een doorzichtige vinyl wrap kan bescherming bieden tegen kleine steentjes en gruis.

Steenslag verwijderen kosten

De kosten voor steenslag reparatiekits beginnen vanaf ongeveer €10 en lopen op tot €50. Laat u echter niet misleiden door de lage prijs. Veelal is goedkoop uiteindelijk duurkoop. De goedkope steenslag reparatiesets bieden vaak slechts een beperkte reeks verfkleuren, zodat er zichtbaar verschil blijft nadat u de steenslag hebt verwijdert.

Het overspuiten van een volledig paneel is veel duurder en loopt op tot een paar honderd euro. Gelukkig is er Autolakherstel.nl welke u kan helpen met een SMART-reparatie (Small to Medium Area Repair Technology). Dit is een modern type steenslagreparatie waarbij enkel het beschadigde gebied onder handen wordt genomen. Hierdoor is de reparatie minder duur en minder tijdrovend. De Autolakherstel.nl specialisten gebruiken een spectrofotometer om de exacte kleur van uw autolak te identificeren. Nadat zij klaar zijn ziet u geen enkel kleurverschil.

Overweegt u om steenslag te laten verwijderen? Onze Autolakherstel.nl-specialisten zijn experts in het verwijderen van autokrassen en steenslagherstel. Door het landelijk netwerk aan specialisten is er altijd een Autolakherstel.nl specialist bij u in de buurt. Vul ons online formulier in voor een vrijblijvende kosteninschatting voor steenslagherstel.

  Offerte

  Vraag hieronder uw offerte aan:

  Volgende