kloppend geluid auto

Blog Our World

Tikken, kloppen en rare geluiden aan auto

Ongebruikelijke geluiden uit de motorruimte zijn een sterke indicatie dat er iets niet klopt met uw auto. Deze kunnen worden ingedeeld in verschillende categorieën, waaronder piepen, kloppen, pingen en tikken. Er kunnen knallen, klikken en allerlei soorten onnatuurlijke ruis zijn. Eén ding is zeker, vreemde geluiden zijn geen gezond teken, dus negeer ze onder geen enkele omstandigheid, want de zaken zullen alleen maar erger worden.

Gilt en krijst

Wanneer u piepende. gillende of krijsende geluiden van uw motor hoort, betekent dit normaal gesproken dat u een probleem hebt met één van de aandrijfriemen. De ventilator of de hulpriem kan slippen, barsten of gecorrodeerd zijn, maar door versleten riemschijven kan de riem ook slippen. In sommige gevallen kan de waterpomp de schuld zijn, waardoor de riem extra belast wordt. Als het piepende geluid gepaard gaat met een stijging van de motortemperatuur en waterverlies, heeft de waterpomp mogelijk gefaald en moet deze worden vervangen door een nieuwe pomp.

Aanhoudende piepende geluiden moeten zo snel mogelijk worden onderzocht en een snelle trip naar uw plaatselijke garage is echt nodig. Als het probleem iets is dat zo eenvoudig is als een losse riem, en u kent een vriendelijke monteur, dan kan deze de riem gewoon spannen terwijl u wacht.

Kloppende geluiden

Piekend kloppende geluiden van de motor kunnen op een aantal dingen duiden. Ook bekend als pingelen zijn kloppen vanaf de motor zijn meestal het gevolg van een slechte brandstofmix, een opeenhoping van koolstofafzettingen, of ze kunnen ook worden veroorzaakt door het plaatsen van de verkeerde bougies. Het kan aangeven dat de bougies oud zijn en moeten worden vervangen, of gewoon een aanpassing van de plugopening nodig hebben. Als de motor de verkeerde lucht-brandstofmix heeft, zorgt dit ook voor een onderscheidend kloppend geluid. Als u bovendien brandstof in de auto plaatst met de verkeerde octaangetal voor dit type voertuig, dan hoort u mogelijk ook een stotterruis, die vaker voorkomt bij oudere typen motoren.

U heeft gelijk wanneer u zich zorgen maakt over kloppende geluiden uit de motor. Zodra u dit merkt, houdt u het een poosje in de gaten en als het probleem aanhoudt, zorg dan dat uw voertuig zo snel mogelijk wordt geïnspecteerd.

Klikken en tikkende geluiden

Soms maakt een motor een vreemd tikkend of klikgeluid. Dit kan te maken hebben met iets eenvoudigs, zoals te weinig olie. Neem de tijd om dit te controleren en zo nodig bij te vullen, of vraag iemand om dit voor u te doen als u niet voldoende zelfvertrouwen heeft. De kleppentrein is een ander gebied om te verkennen als u een luid tikkend geluid hoort. Om ervoor te zorgen dat de kleppentrein volledig effectief is, moet er precies de juiste speling zijn tussen de tuimelaar en de nokkenas, waarbij de oliedruk de hydraulische kleplichters bedient. Elke speling tussen de lifters en de kleppentrein veroorzaakt een merkbaar klik- of tikgeluid en de kans is groot dat de kleppen opnieuw moeten worden afgesteld.

Jankend geluid

Hoort u een zeurend of jankend geluid tijdens het rijden, dan is er een sterke mogelijkheid dat er een probleem is met de stuurbekrachtigingspomp van uw auto, of mogelijk is de stuurbekrachtigingsvloeistof een beetje laag en moet deze worden bijgevuld. Jammeren kan ook worden veroorzaakt door slijtage van het differentieel of de overbrenging. Ook kan het zijn dat één van de wiellagers verantwoordelijk is voor het maken van het geluid, dat tijdens het accelereren luider wordt. Wanneer uw auto zeurt, zegt hij dat hij aandacht nodig heeft van een professionele werkplaats voor autoreparaties. Als u niet zeker weet waar het geluid vandaan komt, breng de auto dan naar een monteur en laat deze een paar tests uitvoeren om het probleem op te sporen.

Luide rammelende geluiden

Rammelende geluiden onder de auto kunnen wijzen op een losse uitlaatsteun of een hitteschild dat zichzelf heeft losgemaakt. Dit moet worden gerepareerd of vervangen. Wanneer het ratelen onder de motorkap optreedt, is dit ernstiger en heeft het onmiddellijk aandacht nodig. Er zijn een aantal oorzaken voor rammelende geluiden in de motor, waaronder problemen met de spanpoelie, airconditioning compressor koppeling of de riemspanner. Meer serieus, als de motor begint te rammelen en het oliewaarschuwingslampje gaat branden terwijl u aan het rijden bent, stop dan zodra dit veilig kan en schakel de motor uit. Tekenen zoals deze kunnen wijzen op een lage oliedruk en er is een sterke mogelijkheid dat de motor niet genoeg gesmeerd is en onherstelbaar kan worden beschadigd. Wanneer u door blijft rijden, dan kan de motor in die mate kapot gaan dat deze vervangen moet worden.

Probleem verhelpen

Rij regelmatig met uw auto en u herkent de gebruikelijke, ‘gezonde’ geluiden, maar weet ook wanneer het voertuig rare geluiden begint te maken. Als dit gebeurt, bepaal dan waar het geluid vandaan komt en zoek een garage in uw buurt waar u de auto kunt brengen voor een diagnose van de motor.

    Offerte

    Vraag hieronder uw offerte aan:

    Volgende