Blog Our World

Velgen polijsten: alle informatie die u nodig heeft

Velgen polijsten kan veel voordelen hebben voor uw auto. Zo zien uw velgen er weer als nieuw uit en is de kans op verdere schade aanzienlijk kleiner. Autolakherstel.nl is de expert in kleine autoschades en dus ook het polijsten van velgen. In dit artikel hebben wij alles bij elkaar gezet wat u moet weten voor het polijsten van velgen. Kunt u dit zelf doen of is het verstandiger om dit uit te besteden? En wat kost het polijsten van velgen? Lees snel verder!

Wat is velgen polijsten eigenlijk?

Velgen polijsten is een proces waarbij een erg dun laagje metaal of kunststof afgesleten wordt van de velg. Dit proces maakt de velg glanzender en geeft het een nieuwe look. Velgen polijsten is een esthetische aanpassing die geen invloed heeft op de prestaties van de velg.

Let op: Velgen polijsten is een cosmetische aanpassing en niet bedoeld om beschadigingen te herstellen. Ons advies voor velgen die beschadigd zijn, is het raadplegen van een professional. Professionals weten namelijk precies wat er aan de hand is en kunnen schade voor u repareren.

Hoe werkt het?

Polijsten van velgen is niet moeilijk en kan met de juiste hulpmiddelen al gedaan worden. Velgen polijsten vereist echter wel enige kennis en ervaring. Het is belangrijk dat u de juiste polijstmiddelen en -technieken gebruikt, anders kan het proces schadelijk zijn voor de velg. Vertrouwd u uzelf niet helemaal? Neem dan contact op met een professional zoals Autolakherstel.nl voor een vrijblijvend advies.

Over het algemeen kunt u velgen volgens twee methodes polijsten: mechanisch of chemisch.

 

Mechanisch velgen polijsten

Mechanisch velgen polijsten is het gebruik van een draadborstel of schuurpapier om de beschadigde laag af te slijten. Dit is een tijdrovend proces en vereist veel geduld.

Stappenplan voor mechanische velgen polijsten:

 1. Maak de velg schoon met een velgenreiniger.
 2. Gebruik een draadborstel of schuurpapier om de velg af te slijten. Begin hierbij rustig en ga steeds sneller werken.
 3. Polijst de velg met een polijstmiddel en doe dit rustig in ronddraaiende bewegingen.
 4. Spoel de velg af met water en droog hem vervolgens af met een schone doek.

Chemisch velgen polijsten

Chemisch velgen polijsten is het gebruik van een polijstmiddel om de beschadigde laag af te slijten. Dit is een sneller proces dan mechanisch polijsten, maar het is belangrijk om het polijstmiddel correct te gebruiken om schade aan de velg te voorkomen.

Stappenplan voor chemisch velgen polijsten:

 1. Maak de velg schoon met een velgenreiniger.
 2. Polijst de velg met een polijstmiddel en doe dit rustig in ronddraaiende bewegingen.
 3. Spoel de velg af met water en droog hem vervolgens af met een schone doek.

Waarom zou u velgen polijsten?

Velgen polijsten is een goede manier om de uitstraling van uw auto te verbeteren. Velgen die gepolijst zijn, hebben een glanzende en nieuwe look. Velgen polijsten is ook een goede manier om kleine beschadigingen, zoals krassen en deukjes, te verbergen. De meeste mensen polijsten hun velgen omdat het een mooie aanpassing is die weinig tijd en geld kost.

Wanneer uw velgen gepolijst zijn, hoeft u ze minder vaak te wassen. Velgen polijsten verlengt immers de levensduur van de laklaag. Een ander voordeel van het polijsten van velgen is dat ze beter bestand zijn tegen weersinvloeden, zoals regen en sneeuw. Velgen die gepolijst zijn, zijn ook beter bestand tegen roestvorming.

Kortom, er zijn veel redenen waarom u velgen polijsten kan overwegen. Het is echter belangrijk om te weten dat het polijsten van velgen geen beschadigingen herstelt. Mocht u serieuze beschadigingen aan uw velgen hebben, raadpleeg dan een professional.

Soorten velgen

Er zijn veel verschillende soorten velgen op de markt. Velgen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals aluminium, staal, kunststof of composiet. Velgen zijn ook verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen. Dit komt, omdat velgen worden gemaakt voor verschillende soorten auto’s, zoals personenauto’s, SUV’s, bestelwagens of vrachtwagens.

 • Aluminium velgen: Aluminium is een lichtgewicht materiaal dat vaak gebruikt wordt voor velgen. Aluminium velgen zijn duurzaam en hebben een lange levensduur. Ze zijn ook makkelijk te polijsten en kunnen een mooie hoogglans krijgen.
 • Staal velgen: Staal is een sterk en duurzaam materiaal. Velgen gemaakt van staal zijn echter moeilijk te polijsten en kunnen snel roesten.
 • Kunststof velgen: Kunststof is een lichtgewicht materiaal dat vaak gebruikt wordt voor velgen. Een nadeel van kunststof velgen is dat ze makkelijk te beschadigen zijn en moeilijk te polijsten zijn.
 • Composiet velgen: Composiet is een sterk en duurzaam materiaal. Velgen gemaakt van composiet zijn makkelijk te polijsten en hebben een lange levensduur.

Waar moet ik rekening mee houden voor mijn soort velg?

Als u besluit om uw velgen te polijsten, is het belangrijk dat u de juiste polijstmiddelen en -technieken gebruikt. Het gebruik van de verkeerde middelen of technieken kan leiden tot schade aan de velg. Daarnaast is het belangrijk dat u weet welk soort velg u heeft, omdat dit bepaalt wat voor polijstmiddelen en -technieken geschikt zijn.

 • Aluminium velgen: Velgen gemaakt van aluminium zijn makkelijk te polijsten en krijgen snel een mooie hoogglans. De beste techniek om aluminium velgen te polijsten is chemisch polijsten. Extra tip: gebruik een speciale aluminium polijstmiddel om de beste resultaten te bereiken.
 • Staal velgen: Velgen gemaakt van staal zijn moeilijk te polijsten en kunnen snel roesten. De beste techniek om stalen velgen te polijsten is mechanisch polijsten. Extra tip: gebruik verschillende korrelgroottes van het polijstmiddel om de beste resultaten te bereiken.
 • Kunststof velgen: Velgen gemaakt van kunststof zijn moeilijk te polijsten en kunnen snel beschadigen. De beste techniek om kunststof velgen te polijsten is chemisch polijsten. Extra tip: gebruik een speciale kunststof polijstmiddel om de beste resultaten te bereiken.
 • Composiet velgen: Velgen gemaakt van composiet zijn makkelijk te polijsten en krijgen snel een mooie hoogglans. De beste techniek om composiet velgen te polijsten is chemisch polijsten. Extra tip: gebruik een speciale composiet polijstmiddel om de beste resultaten te bereiken.

Soorten polijstmiddelen

Er zijn veel verschillende soorten polijstmiddelen op de markt. Polijstmiddelen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals aluminiumoxide, ceramische of natriumcarbonaat. Velgen polijsten vereist het gebruik van de juiste polijstmiddelen om schade aan de velg te voorkomen. Dit zijn de meest voorkomende polijstmiddelen:

 • Aluminiumoxide middelen: Aluminiumoxide is een krachtig polijstmiddel dat vaak gebruikt wordt voor velgen polijsten. Het is echter belangrijk om het correct te gebruiken, omdat het schade kan toebrengen aan de velg als het niet goed wordt verwijderd.
 • Ceramische middelen: Ceramische is een zachter polijstmiddel dat minder kans op schade aan de velg heeft. Ceramische polijstmiddelen zijn echter duurder dan aluminiumoxide polijstmiddelen.
 • Natriumcarbonaat middelen: Natriumcarbonaat is een zachter polijstmiddel dat minder kans op schade aan de velg heeft. Natriumcarbonaat polijstmiddelen zijn ook duurder dan aluminiumoxide polijstmiddelen.

Polijsttechnieken

Er zijn diverse polijsttechnieken in de wereld en uiteraard zijn er ook technieken die voor sommige fantastisch blijken te werken, maar niet goed getest zijn of op de lange termijn juist slecht zijn voor uw velgen. Wat voor ons belangrijk is, is dat u de technieken goed getest zijn en geen schade aanbrengen aan uw auto! Velgen polijsten kan moeilijk zijn, maar met de juiste technieken kunt u het schoonmaken en polijsten van uw velgen een stuk makkelijker maken. Velgen polijsten vereist het gebruik van de juiste polijsttechnieken om schade aan de velg te voorkomen.

Mechanisch polijsten

 • Draadborstel: Een draadborstel is een mechanische manier om de velg te polijsten. Het is belangrijk om de juiste draadborstel te gebruiken, omdat sommige borstels te grof kunnen zijn en schade aan de velg kunnen toebrengen.
 • Schuurpapier: Schuurpapier is een mechanische manier om de velg te polijsten. Het is belangrijk om het juiste schuurpapier te gebruiken, omdat sommige papieren te grof kunnen zijn en schade aan de velg kunnen toebrengen.
 • Polijstmachine: Een polijstmachine is een elektrische machine die gebruikt wordt om velgen te polijsten. Polijstmachines zijn sneller en eenvoudiger in gebruik dan draadborstels of schuurpapier. Het is belangrijk om de juiste polijstmachine te kiezen, want sommige machines kunnen te krachtig zijn en schade aan de velg toebrengen.

Chemisch polijsten

 • Polijstmiddelen: Polijstmiddelen zijn chemicaliën die gebruikt worden om velgen te polijsten. Het is belangrijk om het juiste polijstmiddel te kiezen, want sommige middelen kunnen schadelijk zijn voor velgen.
 • Elektrolytische polijsten: Elektrolytische polijsten is een speciale polijsttechniek die gebruikt wordt om velgen te polijsten. Bij elektrolytisch polijsten wordt een laagje materiaal opgelost. Het oppervlak wordt gladder en gaat glanzen.

De voordelen van gepolijste velgen

Gepolijste velgen zien er niet alleen mooier en glimmend uit, ze bieden ook bescherming tegen roest, vuil en andere weersomstandigheden. Gepolijste velgen zijn ook makkelijker schoon te maken en te onderhouden. Polijsten kunnen ook kleine krassen en deuken verwijderen. Een ander voordeel is dat gepolijste velgen de levensduur van velgen verlengen.

De nadelen van slecht onderhouden velgen

Wanneer u de velgen niet goed onderhoudt, kunnen ze gaan roesten of beschadigd raken door weersomstandigheden en/of vuil. Velgen die niet goed onderhouden worden, zullen ook sneller slijten. Plus slecht onderhouden velgen zijn moeilijker schoon te maken. Het is dus slim om onderhoud proactief uit te voeren om schade te voorkomen en voor een langere levensduur van uw velgen te zorgen!

Onderhoudstips voor velgen

Velgen polijsten is een best werkje, maar het is wel belangrijk om uw velgen in goede staat te houden. Want velgen die goed onderhouden worden, zullen langer meegaan en er beter uitzien. Is het uw eerste keer dat u uw velgen gaat polijsten of overweegt u om uw velgen te polijsten? Volg dan deze tips op en u zult geen spijt krijgen van velgen polijsten!

 1. Gebruik vooraf wanneer u zelf gaat polijsten een velgenreiniger of sopje om velgen schoon te maken. Dit voorkomt dat er vuil en stof in de velg achterblijft dat later kan gaan roesten en uw velg meer schade toebrengt.
 2. Gebruik de juiste polijstmiddelen en de polijsttechnieken voor uw soort velg om schade aan de velg te voorkomen. Lees de instructies van de polijstmiddelen goed door.
 3. Polijst velgen regelmatig voor optimaal onderhoud, zodat krassen en deukjes snel worden verwijderd voordat ze erger worden.
 4. Was uw auto regelmatig, zodat velgen niet vies worden en roest kunnen gaan vormen.
 5. Laat eens een professional naar uw velgen kijken of neem vrijblijvend contact op met een professional voor advies.

Hoe vaak moet ik mijn velgen polijsten?

Dat verschilt per persoon, auto en velg soort en wat degene ervoor voelt. Er wordt wel gezegd dat velgen ongeveer twee keer per jaar gepolijst moeten worden, maar het hangt ook af van de omstandigheden waarin ze gebruikt worden. Bijvoorbeeld, als uw velgen regelmatig vuil en stof opdoen, dan zult u ze vaker moeten polijsten. Hetzelfde geldt als u velgen regelmatig in aanraking komen met extreem weer of andere vloeistoffen.

Een tip van ons is om uw auto regelmatig te wassen, dan zullen uw velgen beter beschermd zijn en hoeft u minder vaak uw velgen te polijsten. Als uw velgen erg vuil of beschadigd zijn, kunt u het beste een professional inschakelen. Zij kunnen velgen grondig schoonmaken en repareren, zodat u uw velgen weer als nieuw kunt laten shinen!

Kosten polijsten van velgen

De gemiddelde kosten van het laten polijsten van velgen door een professional is ongeveer € 50 tot € 150 per velg. Dit is inclusief de kosten van het polijstmiddel en de arbeidskosten. De precieze kosten hangen af van de grootte, staat en soort velg die u laat polijsten. Sommige bedrijven bieden ook aan om velgen te polijsten in combinatie met een andere auto reparatie, zoals het lakken van de velgen.

Als u het zelf wilt doen is het ongeveer € 30 per velg. Dit is inclusief de kosten van het polijstmiddel en eventuele accessoires die u nodig hebt. De precieze kosten hangen af van de grootte, staat en soort velg die u gaat polijsten.

Velgen polijsten Autolakherstel.nl

Autolakherstel.nl is specialist in velgen polijsten en andere kleine carrosserie reparaties. Wij helpen mensen uit de brand met onze SMART-technologie en SpotRepair methode. Dit is een uniek business-model dat een scherpe prijs kan aanbieden voor een velg polijstbeurt van hoge kwaliteit. Wij bieden ook aan huisservice, zodat u tijd kunt besparen en niet langs hoeft te komen.

Overige diensten van Autolakherstel.nl

Autolakherstel.nl biedt naast velgen polijsten ook het repareren van lakschades, bumperschades, kleine deukjes en interieur en bekleding reparaties. Voor een overzicht van alle diensten kunt u terecht op onze website of neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Tot slot

We hopen dat u uw velgen gaat polijsten en dat u deze tips goed kunt gebruiken. Wij raden u aan om uw velgen minimaal twee keer per jaar te polijsten, maar u kunt dit vaker doen als u velgen vaak vuil en stof oplopen. Als u velgen wilt laten polijsten door een professional, kunt u contact opnemen met Autolakherstel.nl. Wij bieden gepolijste velgen van hoge kwaliteit tegen scherpe prijzen!

  Offerte

  Vraag hieronder uw offerte aan:

  Volgende