Blog Our World

Zo komt u gauw van lakschade af

Heeft u net een kras op uw auto ontdekt? Dan is het te begrijpen dat u nu met een zuur gezicht rond loopt, gereed om de dader een oorveeg te geven die hij of zij zich voor de rest van zijn of haar leven zal herinneren. De schade kan natuurlijk ook door uw eigen schuld zijn ontstaan wat uw humeur nog minder ten goede komt. Vooral als u altijd zo voorzichtig mogelijk met uw auto omgaat bent u nu wellicht stevig aan het balen.

Dit is echter niet nodig. Ofschoon in sommige gevallen Lakschade herstel veel kan kosten, vallen de kosten voor het weer kras- en deukvrij krijgen van uw auto vaak reuze mee. Vooral als u dat aan ons professioneel bedrijf overlaat. Het is tevens mogelijk dat u met de juiste middelen zelf kleine en niet zo diepe krassen verhelpt. In deze blog vertellen we u daarom behalve wat wij voor u kunnen betekenen ter oplossing van dit vervelend probleem, ook wat u zelf kunt doen bij lakschade. Leest u dus gerust gauw verder.

 

Wat is lakschade?

Lakschade is een type van autoschade waarbij op een of meerdere plekken de verflagen van uw voertuig gekrast en of gedeukt raakt. De carrosserie van uw auto is namelijk met drie lagen verf bedekt.

De allereerste laag ziet u niet omdat deze zogeheten grondlaag het materiaal waarvan uw auto gemaakt is, beschermd.

Op deze grondlaag is de tweede verflaag in de kleur van uw voertuig gespoten. De derde laag wordt de coating genoemd wat een blanke (doorzichtige) verf laag is. Het is aangebracht ter bescherming van uw auto tegen vuil, vocht en alle overige schadelijke stoffen.

Wanneer u dus een kras en/of deuk waarneemt op uw auto, betreft het een mankement aan een of meerdere van deze verflagen oftewel lakschade.

 

Zo ontstaat lakschade

Lakschade wordt vaak op de meest onverwachte momenten veroorzaakt.

Zo kunt u bijvoorbeeld een inschattingsfout maken bij het parkeren waardoor u met uw auto tegen een ander voertuig botst of schuurt. Een andere mogelijkheid is dat uw kinderen zodanig in hun spel op gaan dat ze vergeten dat ze niet te dicht in de buurt van uw auto mogen ravotten. Ook uw huisdieren kunnen bij het spelen en jagen tegen uw wagen springen en op die manier krassen er op achter laten. Voor dit type van autoschade geldt ongeacht de voorzorgsmaatregelen die u treft dus het gezegde: “Een ongeluk schuilt in een klein hoekje”, voor de volle honderd procent.

 

En zo voorkomt u lakschade in de toekomst

Ofschoon het niet altijd mogelijk is, kunt u toch proberen om geen lakschade op te lopen. Daartoe:

  • is het een goede gewoonte om tijdens het rijden genoeg afstand te houden van uw mede weggebruikers. U voorkomt zo een botsing en zal minder snel geraakt worden door steenslag;
  • Parkeert u uw voertuig zo efficiënt mogelijk en bijvoorbeeld niet te dicht bij een andere auto;
  • Let u bij het in en uitladen erop dat u geen spullen op het dak plaatst of met een volle tas tegen uw wagen schrapt;
  • Leert u uw kinderen al vroeg niet in de omgeving van uw auto te spelen;
  • Bent u voorzichtig met winkelwagentjes bij het inladen van uw aankopen;
  • Wast u uw voertuig regelmatig. Doe het daarnaast ook vaak in de wax voor een extra beschermlaag;
  • Schaft u een beschermende hoes voor uw auto aan, wat vooral ideaal is indien u dieren heeft; en
  • Rijdt u vanaf de lente niet met winterbanden rond.

 

Waarom ervaart u lakschade als een probleem?

Op elk ander gebied vind u het wellicht niet erg als door bijvoorbeeld een ongeluk of de tijd een voorwerp niet meer zo gaaf is als toen u het kocht. Zo vind u stellig ook dat het litteken op uw wang u herinnert aan die leuke vakantie toen u jonger was en dat het u voor een ieder herkenbaar maakt. Daarnaast wilde u misschien van alle puppy’s uit een nest van tien juist die ene die een andere kleur had een thuis bieden. Kortom, u hebt net als alle andere autobezitters geen problemen met een kras op uw houten antieke tafel maar als u eentje opmerkt op uw auto schiet u vanzelf in de stress. Het grappige is dat u zelfs een deuk zo groot als een speldenkop als storend zal ervaren, wat natuurlijk jammer en gelukkig onnodig is.

Deze reactie is te wijten aan de onbewuste of bewuste wetenschap dat een kras of deuk in uw auto die u niet gelijk aanpakt, kan resulteren in een lelijke roest plek. Wanneer zo een plek eenmaal zichtbaar is, is de kans groot dat het onder invloed van de weersomstandigheden gauw een groter auto vlak beslaat.

 

Hoe ontstaat roest eigenlijk

De body van uw auto is in negen van de tien gevallen vervaardigd uit staal. Om dit metaal te produceren verhit men ijzererts waaraan koolstof is toegevoegd. Met dit proces haalt de fabrikant dus de zuurstof uit deze erts.

Ofschoon de gefabriceerde staal vrij stevig is brengt een combinatie van water, zouten en zuurstof echter een chemische reactie tot stand waardoor het als het ware weer terug keert naar zijn natuurlijke staat. Er is dan sprake van roest. Eigenlijk vangt dit proces aan zodra het metaal wederom in contact komt met lucht en daarmee zuurstof. Zo vreet het roest zich steeds verder in uw voorwerp (zoals een huishoudelijk apparaat of auto) in als u het de kans daartoe geeft.

U ziet dat onbewust reeds gebeuren, vooral als u niet meteen over genoeg financiële middelen beschikt om de lakschade te herstellen.

Deze roest plekken zorgen dan echt voor een waardedaling van uw eigendom waar u niet op zit te wachten.

U ervaart lakschade ook als een groter probleem dan het vaak is, omdat naar uw gevoel elk krasje aan uw auto het uiterlijk van uw auto ontsiert. Dit is bij minuscule krasjes gelukkig zelden het geval. Dus adem nu even een paar keren rustig in en uit, zodat u met een rustiger gevoel kunt lezen wat u aan dit probleem kunt doen en hoeveel het herstel u zal kosten.

 

Wat te doen bij lakschade?

Als u lakschade aan uw auto heeft geconstateerd wilt u daar vaak zo snel mogelijk van af. Dat is gelukkig goed mogelijk bij ons in de zaak terwijl u dit soms ook zelf kunt doen. Alvorens daarmee aan de slag te gaan is het handig als u van te voren nagaat welke lagen op de plek zijn aangetast. Met deze informatie kunt u namelijk beter beslissen of u ons wel of niet benadert voor hulp.

Voor het checken van de diepte van de schade wrijft u een klein beetje zeep sop uit over de plek. U zult dan een van deze drie situaties opmerken:

  1. De kras lijkt te zijn verdwenen maar wordt bij het droog worden van de plek weer zichtbaar. In dat geval is slechts de coating beschadigd wat u door het te polijsten en een nieuwe coating laag vaak al oplost;
  2. Bij het opdrogen is de lakschade nog zichtbaar en te herkennen aan de typische witte kleur van krassen. U zult dan zowel de kleurlaag als de beschermende coating opnieuw moeten aanbrengen;
  3. U ziet geen witte kleur op de plek van de deuk of kras wat betekent dat het metaal van uw carrosserie zichtbaar is. U zult dan echt zo spoedig mogelijk dit probleem moeten (laten) verhelpen.

Wanneer er sprake is van de twee eerste situaties kunt u wellicht zelf de lakschade herstellen. Ook als het geen uitgebreid gebied betreft, kunt u met een goede repair kit zelf aan de slag. In alle andere gevallen is het inschakelen van een goede auto repair zaak sterk aan te raden. Wij zijn u ook dan graag van dienst. Lees gauw verder om er achter te komen wat onze hulp precies inhoudt.

 

Wat kan Autolakherstel.nl doen om lakschade te herstellen?

Bij Autolakherstel.nl beschikken we over zowel de ervaring als de technieken om uw auto er weer gaaf te laten uit zien.

Afhankelijk van de diepte van de lakschade doen wij of aan spot repair of passen we onze veel geprezen Small to Medium Area Repair Technologie (SMART repair) toe. De eerste methode is geschikt voor lakschade tot een grote van een A4-tje terwijl wij onze SMART technologie op kleinere delen van uw voertuig toepassen.

Ook over de originele kleur van uw voertuig hoeft u zich geen zorgen te maken. Autolakherstel.nl heeft namelijk een uitgebreide kleuren database, wat ons in staat stelt om elke kleur te mengen. u zult zich na de behandeling door een van onze specialisten beslist afvragen waar de lakschade ook weer was.

 

Lakschade herstel kosten

De kosten verbonden aan het herstellen van lakschade zijn afhankelijk van enkele factoren. Deze zijn:

  • de diepte van het mankement;
  • de plek waar beschadigd is;
  • de conditie van de te behandelen oppervlakte;
  • de complexiteit van het werk; en
  • of er reparaties (zoals het vervangen van onderdelen) verricht moeten worden;

Aangezien wij in de meeste gevallen slechts de plek van de schade hoeven te behandelen, lukt het ons om de kosten laag te houden. U betaalt bij ons in ieder geval veel minder dan het bedrag dat u bij een uitdeuk en spuit reparatie schuldig zou zijn. Alles dankzij de twee door ons gebruikte technieken.

 

Hoe lang duurt het herstellen van autolak?

De duur voor het herstellen van de lakschade is afhankelijk van:

  • de drukte binnen ons bedrijf;
  • het type schade;
  • het al dan niet moeten vervangen van onderdelen;
  • de behandeling die we moeten toepassen;
  • of we de lakschade op uw locatie of bij een van onze servicepunten moeten herstellen.

Wanneer onze ChipAway specialist met het werk kan beginnen, duurt het echter gemiddeld slechts twee uren voordat u weer over uw voertuig kunt beschikken.

 

Hoe herstel je zelf lakschade van je auto? Een stappenplan

Kleine en middelmatige lakschade kunt u dus gemakkelijk zelf oplossen. Dat :

doet u het best door de onderstaande zeven stappen te volgen:

  1. Inspecteer de schade nog een keer: dit heeft u waarschijnlijk reeds gedaan toen het u opviel dat uw voertuig beschadigt was, maar het is de bedoeling dat u nu met een rustigere gemoedstoestand nagaat hoe ernstig het probleem precies is. Check dus:
  • of bijvoorbeeld slechts uw bumper een paar krassen van nog geen tien centimeter heeft of als er meerdere strepen en deukjes op uw deuren of elders te zien zijn.
  • bepaal van welk type lakschade er sprake is; en
  • of u de aangetaste plekken gemakkelijk kan bereiken om de reparatiewerkzaamheden uit te voeren
  1. Probeer te achterhalen hoe de schade is ontstaan en zorg ervoor dat het niet nog eens gebeurd: bij een botsing met een ander voertuig heeft u dit aspect natuurlijk niet in de hand, maar als de schade ontstaan is doordat u bij het instappen een verkeerde beweging met uw sleutel maakte of doordat u bij het wegrijden steeds tegen een struik aan komt, ligt de oplossing voor de hand.
  2. Stel bij u zelf vast als u zelfverzekerd genoeg bent om de schade zelf te verhelpen: indien u het liefst zelf aan uw auto sleutelt dan kunnen wij het begrijpen dat u ook graag zelf de lakschade ongedaan maakt. Misschien heeft u al enige ervaring met het uitdeuken en polijsten van deuken aan uw carrosserie waardoor u ook deze keer met gemak zelf aan de slag kan. Is dat niet het geval dan doet u er ons inziens beter aan of de hulp van een handige vriend(in) of kennis met ervaring met dit soort klusjes, in te roepen. Zo niet, helpen wij u ook graag uit de brand.
  3. Zorg dat u alles in huis en bij de hand heeft voor dit klusje: nu u eenmaal heeft vastgesteld hoe groot de schade is én of u de reparatie zelf aan kunt, is het tijd om na te gaan of u alles in huis heeft om in een keer de lakschade te verhelpen. Afhankelijk van het type lakschade heeft u nodig:
  • een lakstift of lakspuit in de kleur van uw auto;
  • een blanke lakstift ook wel ciating genoemd;
  • masking tape of oude lapjes om de omgeving rond de schade mee af te dekken;
  • plamuur (plus plamuurmesje) om eventuele diepe krassen of deuken mee op te vullen; en
  • fijn schuurpapier

Hou ook uw andere gereedschappen bij de hand, zodat u bij het tegen komen van andere problemen ze niet hoeft te (laten) halen.

  1. Parkeer uw auto op een schone, stofvrije en koele plek waar u genoeg ruimte hebt om te werken. Zorg er ook voor dat u voldoende tijd heeft zodat u zich niet hoeft te haasten.

Nog een tip: door uw auto eerst te wassen en ook van binnen schoon te maken, rijdt u na het herstellen ervan echt weer in een glanzende auto rond. Ook verwijdert u op die manier alvast het vuil, vet en de oneffenheden van de schade.

  1. Bedek de onbeschadigde oppervlakte in de buurt van de schade of plak het af met mask tape.
  2. Bij:
  • lichte lakschade polijst u de kras lichtjes op waarna u het aan tipt uw met uw blanke lakstift aan zoals u dat bij het inkleuren van een tekening zou doen. Laat het vervolgens ongeveer een half uur drogen;
  • schade waarbij ook de kleurlaag is beschadigt, polijst u het gebied ook eerst op. Hierna brengt u eerst de kleurlak aan. Nadat het opgedroogd is lakt u de plek met uw blanke lak af;
  • Een diepe kras polijst u de plek ook helemaal glad. Hierna vult u de kras op met plamuur. Schuur de randen met het fijnste schuurpapier dat u kunt vinden.

Maak de plek weer stof en vetvrij en behandel het vervolgens met de kleurlak en de blanke lakstift.

Gun de verf genoeg tijd om op te drogen voordat u weer met uw voertuig gaat rijden.

Het is natuurlijk ook mogelijk om met een spuitbus de kleurlak aan te brengen. Schudt daartoe de spuitbus eerst goed om en hou het ongeveer 30 centimeter van de te repareren plek af. Spray de schade hierna met een vloeiende links naar rechtse beweging, in. Laat ook deze verflaag opdrogen voordat u de coating overheen lakt.

Lakschade herstellen? Dat doet u soms ook gemakkelijk zelf. In alle andere gevallen kunt u ons contacten door hier een offerte bij ons aan te vragen. Wij zijn u graag van dienst.

    Offerte

    Vraag hieronder uw offerte aan:

    Volgende